Frank Deboosere voor een foto van de speelplaats van het schooltje van Massenhoven, ingestuurd door Kevin Verboven.© rr

Ook weerfotografen gaan Deboosere missen: “Als Frank voor foto stond was het toch specialer dan bij Sabine of Bram”

Massenhoven, Nijlen, Zoersel, Beerse -

Ook de vaste leveranciers van weerfoto’s gaan Frank Deboosere missen. Deboosere was immers de vader van deze foto’s. Hij introduceerde de weerfoto’s van amateurfotografen in 1998 in het dagelijks weerpraatje. “Als Frank het weerbericht presenteerde en je foto toonde, had ik altijd het gevoel dat er een groter bereik was dan bij Sabine of Bram”, zegt Kevin Verboven, die Massenhoven meerdere keren in het weerbericht op televisie kreeg. Ook voor andere weerfotografen en amateurweermannen uit de regio was Deboosere een voorbeeld.

Kristin Matthyssen

Debooseres voorganger Armand Pien was bekend van zijn enorme bieten of wortelen en tomaten met suggestieve vormen die de kijkers naar de VRT, toen nog BRT, mochten opsturen. Frank Deboosere hield zich niet met grote groenten bezig, maar zag wel de meerwaarde en mogelijkheden van weerfoto’s. In 1997 stonden de digitale fotografie en het internet nog in de kinderschoenen. “Ik realiseerde me dat de combinatie ideaal was om weerfoto’s van de dag door te sturen naar de weerstudio”, schrijft Frank Deboosere daar zelf over op zijn eigen website. “In april 1998 organiseerde ik een vergadering met de Vereniging van Belgische Steden en Gemeenten en met Toerisme Vlaanderen. Iedereen was uitgenodigd. Bedoeling was om fotografen verspreid over heel België te vinden. Fotografen die ons op vrijwel dagelijkse basis een beeld zouden doorsturen. Zo vonden we een aantal trouwe fotografen uit o.a. Knokke, Lummen, Antwerpen, Wirtzfeld, Wortegem-Petegem, Hoogstraten en (...) Kessel.”

Walter Caethoven uit Nijlen was veel met heemkunde bezig. Zijn gemeente in het VRT-weerbericht krijgen was promotie voor zijn geliefd dorp.© Joren De Weerdt

De man uit Kessel was Walter Caethoven (80), eigenlijk uit Nijlen. Caethoven was jarenlang grote bezieler van heemkundig tijdschrift De Poemp en het lokaal Davidsfonds. Dankzij hem werden regelmatig zichtjes van Nijlen en omstreken, vaak Netebeemden, op het VRT-weerbericht getoond. Zonder hem zou Viersel nooit het weerbericht gehaald hebben. “Ik ben ermee begonnen toen ik rond 2000 met pensioen ben gegaan”, vertelt Walter Caethoven, die nu om gezondheidsredenen is moeten stoppen. “Het was een periode dat ik veel ging fietsen. Onderweg trok ik dan foto’s. Wat ik de moeite waard vond, stuurde ik door. Veel mensen zagen die foto’s op televisie en kwamen speciaal daarover een praatje slaan met mij. Het schonk mij voldoening. Ik vind het spijtig dat Frank Deboosere is moeten stoppen. Van mij had hij gerust nog mogen verder werken.”

Sinds 2017 mogen weerfotografen via sociale media en #vrtweer hun weerfoto posten op Twitter, Instagram of Facebook. Met duidelijke vermelding van de volledige naam en de plaats en het tijdstip van je opname. Frank Deboosere moest er een limiet van één foto per dag op zetten, want de weerdienst werd overstelpt.

Kevin Verboven voor de brug van Massenhoven. Die nieuwe brugbogen op een ponton haalden het weerbericht.© kma

Om het scherm te halen, werden regels vastgelegd. De foto mag maximum enkele uren oud zijn, moet leuk zijn (mag met menselijke activiteit), moet een horizontaal beeld zijn en mag geen kunstwerken bevatten, want daarvoor moeten auteursrechten worden betaald. “Er zijn sommige fotografen die op een dag tien foto’s of meer posten, maar dat helpt dus niet”, schrijft Deboosere zelf op zijn website. “En het is niet nodig om “@frankdeboosere” te vermelden.”

Frank Deboosere voor de brug van Massenhoven.© kma

Op mooie dagen van regenbogen en blauwe lucht met schapenwolken krijgt de weerdienst traditioneel veel meer foto’s dan op sombere dagen met regen en grijze lucht. Kevin Verboven uit Massenhoven slaagde er ook al meermaals in om zijn dorp op het VRT-weerbericht te laten verschijnen, hetzij als panoramische achtergrond, hetzij echt als weerfoto. “Ik heb veel respect voor de manier waarop Frank Deboosere wetenschappelijke thema’s belichtte”, zegt Verboven. “Als er een speciaal weerfenomeen was, of als het ISS zichtbaar was aan de hemel, kon hij dat altijd goed duiden. Ook zijn inzet voor het klimaat was belangrijk.”

“Massenhoven wat meer ‘in the picture’ zetten, was mijn doel. Ik dacht eerst dat mijn foto’s kwalitatief niet goed genoeg waren. Ik herinner me dat mijn eerste foto op VRT Weer er een was waar je een brugonderdeel van de nieuwe Albertkanaalbrug van Massenhoven op een ponton kon zien liggen. Ik was toen zo blij en fier dat ik het historische gebeuren van het plaatsen van een nieuwe brug in Massenhoven op het weer kon krijgen. Ik probeer de foto’s altijd wel voor 17.00u op Twitter te plaatsen want ik had het gevoel dat het daarna te laat was. Dat mijn foto van Wapenstilstand in coronatijden gekozen werd, vond ik ook erg fijn.”

Weeramateur Niels Spaenjers van het populair Weerstation Zoersel en Omstreken stuurde bij uitzonderlijke fenomenen ook af en toe een foto in. “Al is het nu wel al enkele jaren geleden. Frank Deboosere is voor mij als weerman altijd een inspiratiebron geweest om verder in het weer te groeien. Ik volgde hem al als kind en heb bijna geen enkel weerbericht van hem gemist. Hij kon het weer superinteressant uitleggen.”

Stéphane Gueibe van Weerstation Beerse is een actieve leverancier van weerfoto’s uit de Kempen.© kma

Qua weerfoto’s verwijst Niels ons nog door naar Stéphane Gueibe van Weerstation Beerse, die vaak weerfoto’s uit de Kempen op het weerbericht krijgt. Spijtig genoeg kregen we Stéphane niet te pakken.

De laatste weerfoto met Frank Deboosere krijgen was voor de vele weerfotografen een zaak van eer. Jorgen Rawoens uit de streek van Zomergem mocht de laatste achtergrond leveren en de foto van Muriel Swaenepoel uit Essene werd de laatste weerfoto van Frank. Beiden bedankten Deboosere hiervoor uitgebreid op Twitter.

Blonde d’Aquitainekoeien uit de Kempen bij Frank dankzij Stéphane Gueibe uit Beerse.© rr

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners