Rusland en China breiden strategisch partnerschap uit

De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping hebben in Moskou overeenkomsten ondertekend om hun strategisch partnerschap uit te breiden tot 2030.

blg

De Russische staatstelevisie toonde dinsdag de ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Er werden twee overeenkomsten over partnerschap en over strategische samenwerking tussen de buurlanden ondertekend, zei Poetin tijdens een gezamenlijk optreden. Xi prees de “constructieve gesprekken” met Poetin en sprak over uitbreiding van de handels- en economische samenwerking met Rusland

Poetin heeft de Chinese staatsleider onder meer verzekerd van een betrouwbare levering van olie en gas op de lange termijn. Rusland is in staat om aan de groeiende vraag naar energie van de Chinese economie te voldoen, zo zei Poetin.

Tegen 2030 moet de gaslevering stijgen tot bijna 100 miljard kubieke meter per jaar, zei Poetin. Daarnaast zou 100 miljoen ton vloeibaar gas worden geleverd, en ook steenkool en andere energiebronnen.

Handel via Azië

Nu de Europese energiemarkt door de oorlog in Oekraïne zo goed als afgesloten is, oriënteert Rusland zich steeds meer op Azië. China ontvangt de energie met korting. Volgens Poetin bereikte het handelsvolume tussen China en Rusland vorig jaar een record met bijna 190 miljard dollar. Dit jaar zal de waarde naar verwachting stijgen tot meer dan 200 miljard dollar.

Ondanks de druk van de westerse sancties tegen Rusland neemt de handel toe, benadrukte Poetin. Hij deelde ook mee dat vrijwel alle voorwaarden zijn vervuld voor een nieuwe gaspijpleiding via Mongolië naar China. Daar moet in de toekomst 50 miljard kubieke meter gas doorheen stromen. De leider van het Kremlin zei ook dat Rusland bereid is landbouwproducten aan China te leveren. Beide landen hebben langetermijnperspectieven en zouden leiders kunnen worden op het gebied van informatietechnologie en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, klinkt het.

Volgens Poetin zullen ook de betalingen voor goederen in de Chinese munt yuan en in roebels worden uitgebreid. Ook landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn hiertoe steeds meer bereid. Rusland voert deze strategie om de Amerikaanse dollar als munt te verzwakken.

Gezonde betrekkingen

Xi zei in een korte verklaring, volgens de Russische vertaling, dat de betrekkingen tussen Peking en Moskou zich “gezond en dynamisch” ontwikkelen en hij had het onder andere over een “nieuw tijdperk” van samenwerking.

Een banket is gepland voor de avond, alvorens het staatsbezoek op woensdag eindigt.

China wordt beschouwd als een nauwe bondgenoot van Rusland. Tegelijkertijd heeft Peking zich tot nu toe grotendeels gehouden aan de internationale sancties tegen Moskou om zelf geen doelwit van strafmaatregelen te worden.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners