Bij de aanslag op de Zwartzustersberg raakte een poort beschadigd en ook het valse plafond van de gang kwam naar beneden.© Sven Van Haezendonck

Politie pakt na laatste aanslag in Mechelen verdachte op, onderzoeksrechter laat hem na verhoor vrij

Mechelen -

De federale gerechtelijke politie heeft het voorbije weekend een 22-jarige man uit Deurne gearresteerd in het onderzoek naar een aanslag met een explosief in Mechelen. De man werd dinsdag, na zijn voorleiding bij de Mechelse onderzoeksrechter, evenwel opnieuw in vrijheid gesteld.

LEES OOK. Aanslagen in Mechelen en Wilrijk gelinkt aan ontvoering Mohamed Azzaoui: drugsmaffia gebruikt nu ook échte explosieven

Zaterdagnacht, kort na middernacht, werd er aan de Zwartzustersberg in Mechelen een explosief tot ontploffing gebracht in een gang die naar een woning leidt. De explosie ging met een enorme knal gepaard die tot in Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden hoorbaar was.

Gewonden vielen er niet maar de materiële schade in de gang was aanzienlijk. Onder meer het valse plafond kwam naar beneden en ook een poort raakte beschadigd. De brandweer voerde later op de nacht nog een stabiliteitsonderzoek uit maar uiteindelijk bleek er geen verder instortingsgevaar te zijn.

De buurt van de aanslag werd onmiddellijk hermetisch afgesloten voor een grondig onderzoek.© Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Mechelse buurt geschokt door nieuwe aanslag en mogelijke link met drugsmilieu: “Het wordt hier stilaan het nieuwe Antwerpen”

De aanslag in Mechelen zou mogelijk te maken hebben met de zogenaamde Smiley, een Mechelse man die samen met een Lokerse kompaan een lading cocaïne van duizend kilogram zou hebben gestolen bij Grimaldi Lines in de Antwerpse haven. Die diefstal leidde tot de ontvoering van de Antwerpse crimineel Mohamed Azzaoui. Die wordt al een maand gevangengehouden door een Servische drugsbaas. In een filmpje van de ontvoerde Azzaoui, dat enkele weken geleden werd verspreid, noemde de man de namen van King (de man uit Lokeren) en Smiley uit Mechelen. Zij zouden de drugs voor Azzaoui hebben uitgehaald en er dan mee vandoor zijn gegaan.

Familie van Smiley

In het gebouw dat zaterdagnacht in Mechelen werd geviseerd zou een familielid van Smiley wonen. Opvallend was dat de daders gebruikmaakten van explosieven die vanop een afstand met een elektronische ontsteking tot ontploffing werden gebracht. Datzelfde systeem werd ook in Wilrijk aangetroffen, na de aanslag van zaterdagnacht tegen een Aziatische snackbar in de Jules Moretuslei.

In het onderzoek naar de feiten in Mechelen pakte de federale gerechtelijke politie zondag een 22-jarige verdachte op. De man uit Deurne werd voorgeleid bij de Mechelse onderzoeksrechter, maar na verhoor werd beslist dat hij mocht beschikken zonder meer. Het onderzoek naar de aanslagen in Mechelen en het Antwerpse wordt de komende weken alvast intensief voortgezet. tdk, sare

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners