Nationale vakbondsbetoging op 3 februari 2023© Bart Dewaele

Liberale vakbond keurt interprofessioneel akkoord verlenging SWT en landingsbanen goed

De achterban van de liberale vakbond ACLVB heeft dinsdag het interprofessioneel akkoord over de verlenging van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - het vroegere brugpensioen - en landingsbanen goedgekeurd. Het akkoord werd met 96 procent van de stemmen goedgekeurd, zo meldt de liberale vakbond in een persbericht. Zodra ook de andere sociale partners hun goedkeuring gegeven hebben, kan de uitwerking gebeuren binnen de Nationale Arbeidsraad.

Bron: Belga

De Belgische vakbonden en werkgeversorganisaties verenigd in de Groep van Tien sloten vorige week woensdag een akkoord waarbij ze onder meer de huidige regeling in die twee dossiers verlengen tot en met juni 2025.

De sociale partners bereikten voorts een akkoord over de verlenging van regelingen rond onder meer de vrijwillige overuren, tijdelijke werkloosheid en verplaatsingskosten. Ook bevestigden ze de afspraken die ze in 2021 maakten over de verhoging van de minimumlonen.

De verlenging van de SWT-regeling heeft betrekking op het SWT vanaf 58 jaar voor medische redenen en vanaf 60 jaar voor werknemers in een zwaar beroep of met een lange carrière. Het akkoord gaat dus niet over de algemene SWT-regeling vanaf 62 jaar.

De liberale vakbond benadrukt dinsdag voorts “onverminderd” te blijven strijden voor een wjiziging van de loonwet. “Wat de ACLVB vraagt, is een rechtvaardige loonnorm die ruimte laat voor vrije loononderhandelingen. Zolang dat niet gebeurt, komt de faire verdeling van gecreëerde welvaart steeds meer onder druk”, klinkt het.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners