De tweede veerboot vaart niet meer vanaf 1 april. — © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
District vraagt behoud tweede veerboot en vraagt maatregelen om verbinding met Linkeroever te verbeteren
Het district Antwerpen vraagt het stadsbestuur om bij Vlaanderen te pleiten voor het behoud van de tweede veerboot over de Schelde. “De veerboot is net heel betrouwbaar, omdat die niet gevoelig is voor technische defecten”, stelt districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA). “Het verdwijnen van de tweede veerboot maakt de verbinding tussen Linkeroever en de rest van het district kwetsbaar.”
De tweede veerboot over de Schelde wordt op 1 april stopgezet. Dat betekent dat je om het half uur de oversteek kan maken, in plaats van om het kwartier. De extra veerboot was een tijdelijke maatregel tijdens de renovatie van de liften van de Voetgangerstunnel. Het kost de Vlaamse overheid 1,8 miljoen euro per jaar en dat geld is er niet (meer).
De Antwerpse districtsraad keurde maandagavond met ruime meerderheid een motie goed die het stadsbestuur vraagt om bij Vlaanderen te pleiten voor het behoud van die tweede veerboot. “De veerboot is net zeer betrouwbaar,” stelt districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA). “Hij is niet gevoelig voor technische defecten als kapotte roltrappen of problemen met het tramverkeer. We begrijpen niet dat men net dat aanbod wil inperken.”
De motie vraagt ook aandacht voor de kwaliteit van de andere verbindingen. Zo wil het district onder meer buslijn 36 zien terugkeren die onlangs werd afgeschaft door De Lijn. “Ook de toegankelijkheid van de premetrostations moet beter”, zegt districtsschepen Charlie Van Leuffel (N-VA). “Wie met een rolstoel, rollator of kinderwagen met het openbaar vervoer wil reizen raakt daar vaak nauwelijks, vanwege defecte roltrappen en liften of het gebrek daar aan, zoals in premetrostation Van Eeden.”
“Minister ontloopt verantwoordelijkheid”
Vlaams minister van Lydia Peeters (Open Vld) legde vorige week nog drie mogelijk pistes op tafel die de tweede veerboot kunnen redden. Al schuift ze daarvoor de rekening wel door. De minister kijkt naar de stad Antwerpen, de Antwerpse vervoerregioraad en Lantis om initiatief te nemen.
Bij Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is weinig enthousiasme te bespeuren. Hij vindt dat zij haar verantwoordelijkheid ontloopt. “Na onze eerdere brief over het behoud van het tweede veer gaan we nu opnieuw een brief schrijven”, zegt Kennis. “We wijzen haar op haar verantwoordelijkheid. “Het is net de minister die het veer en de watermobiliteit rond Antwerpen naar zich toe had getrokken. Zij ging dit allemaal zelf regelen. Ik hoop dat nu het gezond verstand zal zegevieren. De huidige frequente van het veer moet behouden blijven.”
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”
Supportersfederaties Antwerp blij met voorstel Mintjens: “De bal is teruggekaatst. Dit geeft zuurstof aan overleg”
DISCUSSIE. Na ultiem voorstel Tania Mintjes: moet Antwerpbaas Paul Gheysens hierop ingaan?
Wie is die mysterieuze Tania Mintjens, de vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?
De Wever diplomatisch over voorstel Mintjens om Bosuildossier op te lossen: “We bemiddelen enkel”
KMI breidt waarschuwing voor hitte uit: code geel tot en met woensdag in bijna heel België