© ATV

Huiszoekingen bij Antwerpse firma’s in onderzoek naar fraude bij export boomstammen: zes verdachten opgepakt

Speurders van de federale gerechtelijke politie zijn dinsdag binnengevallen bij verschillende bedrijven die actief zijn in de haven van Antwerpen. De huiszoekingen passen in een onderzoek rond het frauderen met milieuattesten die nodig zijn voor het verschepen van hout.

Sam Reyntjens

De huiszoekingen vonden onder meer plaats bij expeditiebedrijven met hun zetel in een gebouw op het Eilandje. Het gaat om minstens twee firma’s die met elkaar gelinkt zijn en die huizen in eenzelfde complex met ingangen in respectievelijk de Brouwersvliet en de Adriaan Brouwerstraat. Speurders vielen ook binnen op adressen in Deurne, Geel, Beveren, Westerlo, Wijnegem en Schilde.

De bedrijven worden ervan verdacht te hebben gefraudeerd met attesten die verplicht zijn bij het verschepen van partijen hout. “Het dossier is via het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gestart na klachten uit China”, legt Kato Belmans, woordvoerster van het parket in Antwerpen, uit.

Fumigatie of ontsmetting van containers.© joris herregods

Behandelen tegen schadelijke organismen

Het gaat over mogelijke frauduleuze praktijken bij een expediteur die zich bezighoudt met de export van containers met boomstammen naar India en het Verre Oosten vanuit Antwerpen. “Bedrijven die hout uitvoeren naar derde landen, moeten afhankelijk van de vereisten van die landen, officiële documenten kunnen voorleggen waaruit blijkt dat het hout is behandeld (gefumigeerd) tegen schadelijke organismen die de plaatselijke biotopen in het land van import kunnen bedreigen”, aldus Belmans. “De forwarder uit Antwerpen zou deze voorschriften bewust niet zijn nagekomen. Zo zouden ze vervalste documenten hebben voorgelegd, waaruit moest blijken dat de uitgevoerde boomstammen werden gefumigeerd, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was.”

Door valse attesten voor te leggen zou telkens enkele honderden euro aan kosten bespaard zijn.

Verplicht in China

Bij de invallen werden zes verdachten tussen 37 en 54 jaar oud gearresteerd. “Ze zullen worden verhoord”, zegt Kato Belmans, woordvoerster van het parket in Antwerpen. “Het onderzoek loopt verder.”

Fumigatie is in China een verplichte bestrijdingsmethode om hout te beschermen tegen ongedierte. “Het zorgt ervoor dat alle levende organismen die aanwezig zijn in de containers en een veiligheids- of milieurisico inhouden, zoals insecten (kevers), worden gedood voor transport, zodat de goederen zonder risico’s verspreid kunnen worden”, legt het parket uit.

© Parket Antwerpen

© Parket Antwerpen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners