Elisabeth Meulement (Groen)© BELGA

Groen verontrust over stijgend aantal vroegtijdige schoolverlaters

Uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat in het schooljaar 2020-2021 bijna een op de acht leerlingen in het secundair onderwijs de schoolbanken verliet zonder diploma. “Dat is erg verontrustend”, reageert Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman dinsdag in een persbericht. “De ongelijkheid in de samenleving dreigt verder uit te diepen.” Ze dringt aan op gerichtere financiering van scholen.

Bron: Belga

De cijfers leggen een groot ongelijkheidsprobleem in het onderwijs bloot, zegt Meuleman. Zo verliet in het beroepsonderwijs bijna een op de vijf leerlingen vroegtijdig de schoolbanken. Hetzelfde is te zien bij kwetsbare leerlingen: meer dan 30 procent jongeren van wie de moeder geen diploma lager onderwijs heeft, start de zoektocht naar een job zonder diploma.

“Opnieuw gaat er een luide alarmbel af dat jongeren zich niet goed voelen op school en dat scholen er niet in slagen om de nodige ondersteuning en omkadering te geven om de jongeren vast te houden”, aldus Meuleman. “Minister Weyts beloofde een actieplan om schooluitval tegen te gaan, maar in de realiteit lijkt hij er niet wakker van te liggen dat duizenden jongeren school vroegtijdig verlaten.’”

Meuleman dringt erop aan dat Weyts snel ingrijpt en voor extra ondersteuning zorgt voor scholen met veel kwetsbare leerlingen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners