© ATV
Antwerps techbedrijf keert terug uit China en doet zo aan ‘reshoring’: “We zetten makers terug samen met ontwikkelaars”
Het Antwerpse techbedrijf Nobi, dat slimme lampen maakt voor de zorgsector, heeft de productie in China stopgezet. Het zet zo de algemene trend van ‘reshoring’ verder, waarbij bedrijven resoluut kiezen voor een ‘Made In Belgium’-label.
“Een half jaar na onze beslissing om opnieuw lokaal te produceren, hebben we dinsdag een productiesite in Aartselaar in gebruik genomen”, zegt Roeland Pelgrims, CEO van Nobi. Zijn firma maakt slimme lampen die werken met artificiële intelligentie. Zo kan de lamp bijvoorbeeld opmerken wanneer iemand valt.
Goedkoper en meer zekerheid
De productie van de lampen zou 18 procent goedkoper zijn in België dan in China, ondanks de hoge loonkost in ons land. Dat komt door de hoge invoerrechten en transportkosten die het bedrijf moet betalen vanuit China. Verder is het goedkoper om onderdelen zelf te produceren in plaats van aan te kopen, klinkt het. “Bij Nobi bestaat de productie van zijn slimme lampen voor 90 procent uit materiaalkost en slechts voor 10 procent uit loonkost, een groot voordeel bij de productie van hightechproducten”, aldus Pelgrims.
Daarnaast spelen ook geopolitieke overwegingen mee in de keuze om productie terug te halen. “De huidige turbulente tijden, met oplopende geopolitieke spanningen maken lokale maakindustrie plots zeer aantrekkelijk in de zoektocht van bedrijven naar zekerheid. Ook Nobi zoekt manieren om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van componenten te verzekeren”, klinkt het. “Door zelf te produceren vermijdt Nobi lang en onzeker wachten op cruciale componenten en heeft het meer controle over materiaalkost.”
Professor Rudy Aernoudt van de UGent wijst op de gigantische impact van zowel corona als de oorlog in Oekraïne. “Die factoren zorgden voor een versnelling van de trend ‘reshoring’, we moeten onze industrie echt terughalen”, aldus de professor. “We kunnen dit bovendien versnellen door een beleid van maatwerk uit te stippelen. Subsidies zijn niet per se nodig, we moeten luisteren naar wat de bedrijven praktisch nodig hebben om terug te keren.”
LEES OOK. Antwerps bedrijf stelt in Las Vegas nieuwste versie van slimme lampen voor
Verder speelt lokale productie ook steeds meer een belangrijke rol bij het verkopen van hun producten op de internationale markt. “Zowel Europa als de Verenigde Staten zijn steeds voorzichtiger met privacygevoelige technologie die is geproduceerd in China. Een evidente bezorgdheid, zeker voor de medische en zorgsector. In geen geval wil Nobi het risico lopen zijn invoer en verkoop te moeten stopzetten door productie van Nobi’s slimme lampen in het verkeerde land.”
Grote poel aan talent
“We zetten de makers eigenlijk terug samen met de ontwikkelaars”, zegt Pelgrims. Op die manier wordt het voor het bedrijf makkelijker en sneller schakelen in een stroom van ‘onvoorspelbare maatschappelijke ontwikkelingen’. Bovendien ziet Nobi in Vlaanderen een grote poel aan technisch talent om hun bedrijf te versterken.
(ls)
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Voedingschallenge daagt Vlamingen uit gezonder te eten
Nieuw hondenkapsalon op Eilandje is gespecialiseerd in doodles, die elders vaak niet welkom zijn
Al meer dan tienduizend mensen aangemeld voor bloedonderzoek in Zwijndrecht
Hondenzwemvijver op Linkeroever lokt ook zwemmers, hondeneigenaars roepen stad op om op te treden
Middelheim heeft er met nieuwe fontein van Camille Henrot blikvanger bij en herschikt beeldenpark
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
STANDPUNT. Wat doet die lege tribune daar? Hoog tijd dat Mintjens zich soepeler opstelt als ze echt een hart heeft voor Antwerp
Weinig busverkeer in regio’s Turnhout, Mol en Oostmalle door spontane staking na geval van agressie
Dit is het succesrecept van Marc Overmars, architect van de Antwerpse titel: “Het lijkt makkelijker dan het is”