Voorzitter Laurence Massart© BELGA

Beslissing om naaktfouilles te rechtvaardigden vanaf nu op wekelijkse basis

De individuele beslissingen die een eventuele naaktfouille rechtvaardigden van de beschuldigden in het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 zullen niet langer dagelijks, maar wekelijks worden genomen. Dat heeft voorzitter Laurence Massart dinsdag bekendgemaakt bij de start van de procesdag. Ze las een brief voor die ze had ontvangen van de advocaat van de Belgische Staat.

Bron: Belga

Sinds het begin van het proces vinden in de gevangenis van Haren, vlak voor de overbrenging naar de Justitia-site, naaktfouilles plaats. Tot enkele dagen geleden gingen deze nog gepaard met squats, maar daaraan kwam begin vorige week een einde na een verzoek van zes beschuldigen.

LEES OOK. Belgische staat veroordeeld voor naaktfouilles in het kader van terreurproces

De naaktfouilles vinden wel nog steeds consequent plaats, bevestigen de beschuldigden bij het begin van de zitting. Die waren gebaseerd op een richtlijn van Justitieminister Vincent Van Quickenborne, die de dagelijkse fouilles rechtvaardigde. Volgens een nieuwe richtlijn van 15 maart zullen er echter niet langer dagelijks indvidiuele beslissingen genomen worden over een eventuele naaktfouille. Voortaan zal wekelijks een document worden verzonden dat volgens de advocaten van de verdediging de fouilles voor een hele week rechtvaardigt.

De beschuldigden hekelen nog steeds het systematische karakter van de fouilles waaraan zij worden onderworpen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners