© BELGA

Ook Referee Department ziet geen strafschop in handspel tijdens Antwerp - Charleroi: “VAR riep scheids naar scherm wegens missed incident”

Dé fase tijdens de wedstrijd tussen Antwerp en Charleroi was die met het handspel van Charleroi-speler Jackson Tchatchoua. Antwerp kreeg geen strafschop nadat de VAR scheidsrechter Verboomen nochtans naar het scherm geroepen had. Het Referee Department legde daags nadien uit waarom rood-wit die strafschop niet kreeg.

tsfn

LEES OOK. Geen tiende duel op rij zonder verlies: inefficiënt Antwerp laat zich verrassen door Charleroi, dat halfuur met tien man speelt

Na iets minder dan negen minuten loste Charleroi-doelman Hervé Koffi een simpel balletje. De Burundees kreeg bijstand van zijn ploegmaat Jackson Tchatchoua, op de huid gezeten door Michel-Ange Balikwisha. Tchatchoua kreeg de bal tegen zijn arm, waarna Koffi de bal toch kon klemmen. Scheidsrechter Nathan Verboomen werd door VAR Wesli De Cremer naar het scherm geroepen, maar bleef bij zijn beslissing om geen penalty te geven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Missed incident

In de nabespreking zei Frank De Bleeckere van het Referee Department dat ref Verboomen juist handelde. “De scheidsrechter kon het contact tussen de bal en de arm niet goed kunnen waarnemen. Daardoor riep de VAR hem naar het scherm. Niet per se om hem op een fout te wijzen. We spreken dan over een missed incident. Dat hoort bij het VAR-protocol.”

Over de beslissing van Verboomen om uiteindelijk geen strafschop toe te kennen was De Bleeckere resoluut. “Wij volgen de beslissing van de scheidsrechter. De verdediger van Charleroi heeft de intentie om de bal naar zijn doelman te laten rollen. Hij maakt zich dan wat breder om de tegenstander af te houden. De doelman krijgt op dat moment de bal niet onder controle en duwt de bal tegen de arm van zijn verdediger. Die arm is op dat moment weg van het lichaam, maar dat was al het geval vóór die actie. Daarom zien we dat niet als een fout. En ook omdat de bal van een eigen speler komt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners