© BELGA

Iraanse manifestanten eisen dat EU Revolutionaire Garde op lijst terreurorganisaties zet

In Brussel hebben honderden Iraniërs gemanifesteerd om er bij de Europese Unie op aan te dringen de Iraanse Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties te zetten. Volgens de organisatoren waren er zo’n 6.000 deelnemers, de politie van de zone Brussel-Hoofstad/Elsene had het over 1.500 manifestanten.

Bron: Belga

De deelnemers hadden spandoeken bij ter ondersteuning van de protesten die nu al zes maanden aan de gang zijn in Iran en droegen ook foto’s met zich mee van kinderen en tieners die bij de repressie door de regering van Teheran werden gedood. Ze protesteerden eveneens tegen de recente golf van vergiftigingen van schoolmeisjes in het land en riepen de internationale gemeenschap op tot actie.

De betoging, die werd georganiseerd door de Nationale Raad van Verzet van Iran (NVRI), viel samen met Noroez, het Iraanse nieuwjaar. De NVRI bestaat voor het overgrote deel uit de Iraanse Volksmoedjahedien, een groepering die zelf tot 2009 op de lijst van terroristische organisaties van de EU en tot 2012 op die van de VS stond.

“De Revolutionaire Garde is het belangrijkste instrument van het regime om zijn criminele beleid in binnen- en buitenland uit te voeren. De Revolutionaire Garde zijn degenen die overal in Iran bloedbaden aanrichten in de straten (...) Desondanks blijft de EU de opname van de groep op haar antiterroristenlijst uitstellen”, hekelde Maryam Rajavi, de voorzitster van de NVRI, in de marge van de bijeenkomst. 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners