© AFP

EU maakt miljard euro vrij voor heropbouw in Turkije na aardbevingen

De Europese Commissie maakt 1 miljard euro vrij voor de heropbouw in Turkije na de zware aardbevingen van begin februari. Dat heeft de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maandag aangekondigd op een internationale donorconferentie in Brussel, die in totaal 7 miljard euro heeft opgeleverd. Voor humanitaire hulp in Syrië wordt nog eens 108 miljoen euro voorzien.

Bron: Belga

Bij verschillende zware aardbevingen in het grensgebied tussen Turkije en Syrië kwamen in februari meer dan 56.000 mensen om het leven. De schade is bovendien aanzienlijk: er stortten duizenden gebouwen in.

Tijdens een internationale donorconferentie in Brussel heeft de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen 1 miljard euro toegezegd voor de heropbouw in Turkije. Voor humanitaire hulp in Syrië maakt de EU 108 miljoen euro vrij.

In totaal leverde de donorconferentie meer dan 7 miljard euro op, kondigde de Zweedse premier Ulf Kristersson aan. Zweden is momenteel de voorzitter van de Europese Unie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan schat de totale schade in zijn land op zowat 97 miljard euro. “Wat de economische toestand ook is, het is onmogelijk voor een land om alleen tegen een ramp van deze omvang te vechten”, verklaarde hij voor aanvang van de donorconferentie via videoverbinding.

Volgens de Verenigde Naties loopt de schade in Syrië op tot 8,9 miljard dollar, omgerekend ongeveer 8,3 miljard euro. Dat komt bovenop de noodreparaties, waarvoor 14,8 miljard dollar - of 13,8 miljard euro - nodig is.

Duitsland kondigde maandag aan de hulp aan de slachtoffers te verdubbelen tot 240 miljoen euro, Frankrijk doneerde nog eens 12 miljoen bovenop de 30 miljoen die eerder al was aangekondigd. België maakte bijkomend 2 miljoen euro vrij, kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) aan.

Volgens von der Leyen heeft de donorconferentie de verwachtingen overtroffen, maar is er nog veel werk aan de winkel. 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners