De Wever over drugsproblemen De Coninckplein: “Frustrerend dat we illegale dealers zo moeilijk het land uit krijgen”

Antwerpen -

Het De Coninckplein in Antwerpen-Noord is weer helemaal ten prooi gevallen aan dealers en gebruikers, zo leert een reportage van Gazet van Antwerpen. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft naar eigen zeggen veel begrip voor de klachten van de buurtbewoners. “We nemen deze zeer ter harte”, zegt diens woordvoerder Johan Vermant. “Zowel de stad als de politie nam de afgelopen maanden verschillende maatregelen om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Deze aanpak wordt verdergezet. Maar soms is het ook frustrerend.”

Laurens Van Aert

LEES OOK. Drugsoverlast op De Coninckplein: “Crackpijpjes, heroïnespuiten en uitwerpselen op straat, het lijkt hier wel de Bronx”

“Antwerpen-Noord heeft al zeer lang een complexe problematiek met verschillende vormen van overlast, waaronder drugsgebruik en -dealen”, gaat Vermant verder. “De voorbije jaren stond de leefbaarheid onder meer onder druk in de buurt van de Korte Zavelstraat en het Sint-Jansplein. Net als de buurt van het ‘Duinplak’, gekneld tussen de Diepestraat, de Duinstraat en de Lange Zavelstraat. Er werd telkens zeer kordaat ingegrepen om de leefbaarheid voor en veiligheid van de buurtbewoners te verzekeren.”

Hoe? “In het Duinplak gebruiken we bijvoorbeeld systematische identiteitscontroles, gericht op drugsoverlast. Ook in de Korte Zavelstraat werkte de wijkwerking specifiek op drugsdealers, meestal illegale criminelen. Na aanhoudende klachten rond het Sint-Jansplein werd vorig jaar de alcoholverbodszone in de stad gevoelig uitgebreid. Om de overlast te beperken, moeten drankgelegenheden in de hele wijk verplicht de deuren sluiten tussen 1 en 7 uur. Dat werkt niet alleen tegen alcoholoverlast, maar ook tegen drugsoverlast. We gebruiken ook ons uitgebreid cameranetwerk.”

DISCUSSIEER MEE. Blijf jij weg van het De Coninckplein door de drugsoverlast?

© rr

Het kabinet van De Wever erkent het groeiend probleem in de straten rond het De Coninckplein. “Het gebied staat zowel bij de stad als bij de politie gekend voor drugsgerelateerde overlast en misdrijven. Dit blijft een voortdurend aandachtspunt van de politie. De klachten van burgers worden ook nog steeds ten gronde opgevolgd. Zo heeft burgemeester De Wever begin december nog een café in de Pijlstraat tijdelijk gesloten en we zullen dat pand, dat de leefbaarheid van de straat en de omgeving duidelijk onder druk zet, ook in de toekomst van dichtbij blijven opvolgen.”

Toch lijkt het ook wat dweilen met de kraan open. Het fenomeen van dealers, van wie velen illegaal in het land verblijven, blijft hardnekkig”, zucht Vermant. “Zowel voor buurtbewoners als onze politiemensen is het heel frustrerend dat we deze illegale overlastplegers maar erg moeilijk het land uit krijgen.”

“Hoe dan ook blijft het belangrijk dat bewoners overlast en verdacht gedrag blijven melden. Enkel zo kunnen we kordaat blijven optreden. Het is een werk van lange adem, maar we geven niet op. Antwerpen zal geen duimbreed toegeven aan dealers en overlastplegers.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners