© Shutterstock

Je vierde vandaag Vaderdag niet? Dan ben je wellicht geen Antwerpenaar

Je bent vandaag vergeten een cadeau te kopen voor je vader? Geen stress, tenminste als je niet in Antwerpen woont. Het merendeel van de Belgen viert Vaderdag op de tweede zondag van juni. Maar Antwerpenaren doen dat al op 19 maart. En dat heeft mogelijk te maken met de bezetting van de Spanjaarden in de zestiende en zeventiende eeuw.

emkeBron: The Owl

De officiële Vaderdag komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1909 wilde de Amerikaanse Sonara Louise Smart Dodd haar vader eren omdat hij een hard leven had gehad. Toen kwam ze op het idee om elk jaar Vaderdag te vieren. De feestdag werd echter pas in 1972 officieel erkend door toenmalig president Richard Nixon.

Maar, zoals Moederdag, doet Antwerpen het net iets anders. Net zoals in Spanje en Portugal - niet toevallig twee Rooms Katholieke landen - worden de vaders in Antwerpen op 19 maart gevierd, op de naamdag van Jozef Van Nazareth.

Waarom alleen Antwerpen, als enige provincie in België, ervoor kiest om Vaderdag op 19 maart te vieren? Daar bestaat geen consensus over. Een mogelijke verklaring is de sterke connectie tussen Antwerpen en Spanje. De Sinjorenstad werd namelijk in de zestiende en zeventiende eeuw bezet door de Spanjaarden. Vermoedelijk is toen de traditie ontstaan.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten