Sandy vormt samen met haar broer de tweede generatie bij Goeminne in Mortsel.© Filip Spoelders

Een halve eeuw Culinaire Slagerij Goeminne in Mortsel: “Mijn broer en ik wisten snel dat we hier wilden werken”

Mortsel -

Culinaire Slagerij Goeminne in Mortsel viert haar vijftigste verjaardag. Met Sandy en Wim staat momenteel de tweede generatie in de zaak. “Wij groeiden op in de slagerij van onze ouders”, vertelt Sandy.

Filip Spoelders

Goeminne is een ronkende naam in het Antwerpse wanneer het over slagers gaat. Zo is er ook in Antwerpen en Hoboken een Goeminne Slagerij, terwijl in Kontich sinds 2018 een tweede Culinaire Slagerij Goeminne is.

“De winkel in Kontich openden Wim en ik vijf jaar geleden. De slagerijen in Antwerpen en Hoboken worden nu gerund door de kinderen van de broers van mijn vader”, licht Sandy toe.

De oorsprong van de Mortselse slagerij bevindt zich in de Hoogstraat in Antwerpen. “Mijn vader Eric verloor op vrij jonge leeftijd zijn ouders. Zijn broer, die vijftien jaar ouder was, nam hem onder zijn vleugels. Hij had een slagerij, die er nog steeds is, en mijn vader ging daar werken. Daar leerde hij het vak.”

Wat begon als een slagerij, groeide uit tot een culinaire traiteur en slagerij.© Filip Spoelders

In oktober 1972 trouwde Erik met Lea Lameire. Nog geen jaar later, op 1 april 1973, nam het jonge koppel de beenhouwerij aan de Guido Gezellelaan in Mortsel over. “Mijn vader was 23 jaar en mijn moeder nog een jaar jonger. Aanvankelijk hadden ze een gewone slagerij, maar ze breidden hun assortiment vrij snel uit. Mijn moeder volgde hiervoor een cursus voor traiteur. Ze waren voor de vooruitgang en begonnen soepen en klaargemaakte gerechten aan te bieden.”

Terwijl de slagerij in 1973 enkel in huisnummer 5 was gelegen, kwamen daar in 1988 de huisnummers 3 en 1 als uitbreiding bij. Ondertussen stoomden Sandy, die drie dagen na de opening van de zaak werd geboren, en haar broer Wim zich klaar voor de toekomst. “Wij groeiden op in de slagerij en wisten snel dat we hier wilden werken. Wim voltooide een slagersopleiding, terwijl ik een hotelopleiding volgde.”

Het verhaal begon in 1973 in het rechtse deel van het pand.© Filip Spoelders

Beiden gingen in 1998 aan de slag in de familiezaak. Sinds 2014 zijn ze de zaakvoerders. “Tijdens de laatste verbouwing voegden we producten zoals brood, groenten en fruit toe aan ons assortiment. Onze klanten kunnen volledige maaltijden bij ons halen, want de mensen hebben minder tijd dan vroeger. Toch blijven ze bij ons lokaal kopen. We zien nauwkeurig toe op de versheid en de ambachtelijke bereiding van onze producten. We maken almaar meer charcuterie zelf en het brood komt van een bakker die zijn eigen graan in België oogst.”

Ook brood, groenten en fruit zijn ondertussen verkrijgbaar in de winkel.© Filip Spoelders

Catering, leveringen aan huis, barbecue op locatie en een versbox om af te halen, het werd allemaal onderdeel van Culinaire Slagerij Goeminne. “Wat onze ouders vijftig jaar met hun tweeën opstartte, is nu een team van een dertigtal medewerkers voor Mortsel en Kontich geworden.”

Dit viert Goeminne in Mortsel met een actie waarbij het tot het feestweekend van 22 april wekelijks een waardebon van 500 euro verloot. Dat weekend wordt er zelfs een bon van 1.000 euro uitgedeeld. “Deze actie herhalen we in het najaar waarschijnlijk nog eens. Tijdens het feestweekend zal er een feesttent op straat staan om degustaties aan te bieden.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners