© ATV

Vlaams minister Lydia Peeters onderzoekt drie pistes om tweede veerboot te behouden (maar zal het zelf niet betalen)

Antwerpen -

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) schuift drie pistes naar voren om de tweede veerboot over de Schelde te behouden. Al voegt ze er wel meteen aan toe dat zij de jaarlijkse kost van 1,8 miljoen niet zal financieren. “De stad Antwerpen, de Antwerpse vervoerregioraad of Lantis kunnen het op zich nemen”, aldus de minister. PVDA vraagt om de tweede veerboot te verlengen tot de zomervakantie om die pistes te kunnen onderzoeken.

Jan Stassijns

De tweede veerboot over de Schelde wordt stopgezet op 1 april. De extra veerboot was een tijdelijke minderhindermaatregel tijdens de renovatie van de liften van de Voetgangerstunnel, die intussen is afgerond. Het kost de Vlaamse overheid 1,8 miljoen euro om zo’n extra veerboot een jaar te laten varen. Geld dat Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open Vld) niet heeft. Dat herhaalde ze donderdag nog eens op de commissie Mobiliteit en Openbare Werken in het Vlaams Parlement.

En hoewel het verdwijnen van die tweede veerboot een uitgemaakte zaak leek, laat de minister toch nog een opening voor een eventuele voortzetting. Al zal ze het zelf niet betalen. “Ik kan niet zomaar eventjes 1,8 miljoen euro uit mijn mouw schudden om dat bijkomend te voorzien”, antwoordde de minister op vragen van Vlaams parlementslid Jos D’Haese (PVDA).

Lantis

Minister Peeters schuift wel drie mogelijke pistes naar voren. “Het kan zijn dat de stad Antwerpen het zelf ten laste wil nemen (wat weinig waarschijnlijk is, red.) of dat de vervoerregioraad het wil financieren met de middelen voor vervoer op maat die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt”, zegt Peeters. “Een derde alternatief is dat het eventueel als minderhindermaatregel kan worden opgenomen bij Lantis. (de bouwheer van de Oosterweelwerken, red.)

Jos D’Haese vraagt de minister om het tweede veer te verlengen tot aan de zomervakantie. “Zo maken we tijd om tot een oplossing te komen”, zegt D’Haese. “Laat ons een beetje creatief zijn om budget te zoeken om dat veer nog open te houden, op zijn minst tot aan de zomervakantie. Om gesprekken te voeren met de vervoerregio, met Lantis, de stad Antwerpen, het maakt me allemaal niet uit, zolang we dit fantastisch project maar verder kunnen zetten.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners