© rr

Middelbare school biedt voor het eerst keuzevak ‘gamen’ aan: “Dat wordt een voltreffer”

Brugge -

Stilstaan is achteruitgaan, en dat beseffen ze bij KTA Brugge maar al te goed. De Brugse middelbare school biedt daarom vanaf volgend schooljaar als eerste het nieuwe specialisatievak ‘Pro Gaming en E-sports aan’. De leerlingen van het derde tot en met zesde middelbaar kunnen vanaf september 2023 dit vak kiezen bovenop de klassieke opleidingen. De school hoopt zo de vele, volgens hen onterechte, vooroordelen rond professioneel gamen de wereld uit te helpen.

Celina Cazzetta

Gamen is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze snel evoluerende maatschappij. Electronic Sport, oftewel E-sports, verwijst naar het professioneel en competitief spelen van games. Zo kan je individueel of in teamverband deelnemen aan tal van officiële, georganiseerde Esports-wedstrijden. Professioneel gamer word je nu eenmaal niet zomaar. Het is vaak een combinatie van hard werken, veel discipline en zowel mentaal als fysiek sterk staan.

De Brugse school vindt het jammer dat gamen in de huidige samenleving vaak een negatieve bijklank heeft. “Er zijn heel wat raakvlakken met sport”, vindt directeur Lien Hautekeete. “Het aannemen van een gezonde levensstijl, de nood aan discipline, stressbestendigheid, focus en concentratie zijn ook in andere sportopleidingen van cruciaal belang.”

Springplank naar arbeidsmarkt

Volgens de Brugse school hoort de specialisatie dan ook thuis in een topsportschool die ook sterk inzet op IT. Binnen de specialisatie ligt de focus op de training op gameplay en kerncompetenties, maar ook op zelfmanagement en communicatie met teamleden. De jongeren leren zo een professionele attitude aan te nemen en worden bijgeschoold op het vlak van ethiek, communicatie- en interviewtechnieken. Het keuzevak kan een springplank zijn naar een job binnen de Esportsindustrie, denk maar aan een verdere carrière als gamers, host, influencer, technician of analist.

Drie uur les

Professor Michel Maus en programmadirecteur Sports, Esports en Cycling Management Jos Verschueren, beiden van VUB, contacteerden KTA Brugge om als eerste middelbare school de opleiding aan te bieden. “Gaming met de technologie die eraan verbonden is, maakt deel uit van de wereld van vandaag en morgen”, zegt technisch adviseur van KTA Brugge Kris Vandevoorde. “We zijn er zeker van dat de specialisatie populair zal zijn bij jongeren, maar ook ouders kunnen gerust zijn: deze digitale specialisatie is een veelomvattende opleiding die jongeren een voorsprong geeft bij hun verdere studies of op de arbeidsmarkt.”

Het keuzevak zal vanaf volgend schooljaar drie uur per week gegeven worden bovenop het vaste lessenpakket van de doorstroomrichtingen (ASO) ‘economie’, ‘humane wetenschappen’ en ‘STEM’. De leerlingen uit de richting ‘Internet of Things’ (TSO, 5de en 6de middelbaar) krijgen ook de kans deze specialisatie te kiezen.

Inschrijven kan vanaf 17 april 2023. Daarvoor kun je contact opnemen via info@ktabrugge.be of 050 38 82 88.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners