© Shutterstock

LENTESCHOONMAAK. De beste tips voor je woonkamer

De lente is in het land en dus is het tijd voor een grote schoonmaak. Onze huishoudexperte Zamarra Kok bundelt hier de beste schoonmaaktips voor je textiel. Geen zin of tijd om zelf de handen uit de mouwen steken? Rep je dan naar de GVA-nieuwsapp en maak kans op een poetshulp voor één jaar ›

red

Tip 1: Zo hou je je meubels langer mooi

Meubels verdienen jaarlijks een beauty-behandeling, zodat ze langer mooi blijven. Afneembare meubelhoezen kun je laten stomen of (indien mogelijk) zelf wassen in de wasmachine. Vaste bankbekleding behandelen met een goede bekledingreiniger. Fluwelen bekleding wordt op den duur erg stoffig; dat stof kun je goed borstelen met een borstel gedoopt in keukenzout. Daarna met de stofzuiger schoonmaken. Reinig leren meubels met een leerreiniger die voedt, reinigt en beschermt. Vies hout of hout met vetvlekken of vettige aanslag wordt weer glanzend als je het afneemt met water en een scheut schoonmaakazijn of een paar druppels afwasmiddel.

Tip 2: Zo krijg je het hardnekkigste stof weg uit je vloerkleed

Ook een vloerkleed verdient een ‘deep cleaning’. Met de stofzuiger kom je een heel eind, maar stof dat diep in het kleed getrokken is, krijg je zo niet weg. Dat kun je met een ouderwetse mattenklopper wel goed schoon krijgen. Hang het kleed over de waslijn en klop stevig, tot er geen stof en zand meer uitkomt. Een flinke klus, maar het kleed knapt er zeker van op. Ruikt het kleed wat muffig, bijvoorbeeld door huisdieren, besprenkel het dan een uur voor het kloppen met baking soda, dat absorbeert geuren. Is het kleed ook wat smoezelig geworden, behandel het dan na het kloppen met droogshampoo of reinigingsmousse voor tapijt.

Tip 3: Zo maak je kasten helemaal proper zonder iets te verliezen

Zeker eenmaal per jaar verdient de binnenkant van je kasten een schoonmaakbeurt. Zodra de kast helemaal leeg is, kun je ze eerst uitzuigen met de stofzuiger, let hierbij vooral goed op de hoeken en de naden. Daarna kun je de kast schoonmaken met een vochtig microvezeldoekje. Maak ook alle laden leeg en zuig ze schoon met de stofzuiger. Als je veel kleine frutsels in de laden bewaart, loop je de kans dat die zo in de stofzuiger verdwijnen. Dit kun je voorkomen door een pantykousje om de stofzuigermond te spannen. Zo kunnen kleine spullen niet in de stofzuiger verdwijnen. Is de kast vochtig? Zet een vochtvreter op de bodem! Heb je last van motten, hang dan cederhout in de kast.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners