© Shutterstock

LENTESCHOONMAAK. De beste tips voor je keuken

De lente is in het land en dus is het tijd voor een grote schoonmaak. Onze huishoudexperte Zamarra Kok bundelt hier de beste schoonmaaktips voor je textiel. Geen zin of tijd om zelf de handen uit de mouwen steken? Rep je dan naar de GVA-nieuwsapp en maak kans op een poetshulp voor één jaar ›

red

Tip 1: Zo voorkom je rode schijn in je opbergdoosjes nadat je er spaghettisaus in bewaart

Een portie bolognesesaus kan een lelijk oranje waas achterlaten op voorraadbakjes uit kunststof. Kunststof is een beetje poreus en kan ook sterke geuren, zoals ui of knoflook, opnemen. Na verloop van tijd kan kunststof ook nog week worden en naast kleuren en geuren bacteriën opnemen. Kunststof is daarom niet de beste keuze voor het bewaren van rauw vlees.

Verkleurde kunststof kunt u insmeren met puur citroensap of een bleekmiddel, zoals waterstofperoxide. Laat het een tijdje inweken en spoel goed af. Verkleurde kunststof kunt u beter niet met een schuurmiddel behandelen. Hierdoor ontstaan kleine krasjes in het oppervlak wat het probleem alleen maar groter maakt. Voor het verhelpen van nare geuren zijn veel verschillende oplossingen: het bakje vullen met azijn, insmeren met citroensap of met een papje van baking soda, vullen met kattengrit, zout of koffiedik. Na een dag of twee zijn de geurtjes dan wel opgenomen.

Hebt u dit probleem vaker, overweeg dan over te stappen op glazen voorraaddozen. Glas neemt geen smaak, geur of bacteriën op en kan prima in de vriezer. Zo voorkom je rode schijn in je opbergdoosjes nadat je er spaghettisaus in bewaart.

LEES OOK. Het beste keukenpapier: “Dit is niets meer waard als het nat wordt. Een vies vodje”

Tip 2: Zo blijven je wijnglazen schoon en voorkom je geurtjes

Wijnglazen mogen best in de vaatwasser, maar zet dan aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser open om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat ze mat uitslaan. Spoel wijnglazen die je uit de vaatwasser haalt even na en droog ze met een schone droge theedoek of een speciale glazendoek. Vochtige theedoeken kunnen een muf aroma op het glas achterlaten. Kristallen glazen kun je beter met de hand afwassen. Kristal is niet bestand tegen vaatwasmiddelen en kan melkachtig dof worden.

Zet je wijnglazen altijd rechtop terug in de kast. Als je ze omgekeerd neerzet, kan de lucht in het glas muf worden of de geur van de kast in het glas trekken en de smaak van de wijn beïnvloeden.

Schenk je rode wijn uit een karaf en heb je last van verkleuring en kalkafzetting? Vul de karaf met warm water en een reinigingstablet voor een kunstgebit. Na een nacht weken is de aanslag verdwenen.

LEES OOK. Wat is het beste afwasmiddel? Huishoudexpert Zamarra Kok merkt grote verschillen en deelt een 10/10 uit

Tip 3: Zo gaat je koffiezet langer mee én blijft je koffie lekker

Je moet minstens een keer per kwartaal het koffiezetapparaat ontkalken, tenzij de fabrikant anders voorschrijft. Niet alleen blijft de koffie daardoor lekker, maar het apparaat gaat ook langer mee. De doorstroombuis kan door kalk verstopt raken waardoor het water niet goed meer doorloopt. Gebruik altijd het ontkalkingsmiddel dat de fabrikant voorschrijft, anders kan je apparaat stukgaan.

Een klassiek druppelkoffiezetapparaat kun je prima schoonmaken met half schoonmaakazijn half water. Laat de helft van de vloeistof doorlopen en dan zet je hem uit. Laat een half uur staan en dan nog twee keer door laten lopen met schoon water.

Tip 4: Zo maak je je oven helemaal schoon

Ook zo’n klusje met groot resultaat: een goede beurt voor de oven. Leg een krantje of een oude doek onder de oven voor je gaat schoonmaken; ovenreiniger kan de vloer onherstelbaar beschadigen. Spray alle delen die schoon moeten in en laat de ovenreiniger de maximale tijd inwerken. Als de reiniger zijn werk heeft gedaan, veeg het schuim dan weg met keukenpapier. Draag hierbij handschoenen. Pas als al het schuim verdwenen is kun je met een natte doek de oven schoonmaken. Ga door tot je zeker weet dat al het schuim verdwenen is, anders gaat je oven de volgende keer dat je hem gebruikt vreselijk stinken en walmen. De ingebrande resten kun je nu wegschuren met een schuur- of pannensponsje. Daarna afnemen met water.

Tip 5: Zo krijg je je snijplank proper

Koken is zoveel fijner met schone keukenspullen. Een kunststof snijplank kan lelijk verkleuren onder invloed van gekleurde etenswaren zoals tomaat, kerrie of granaatappel. Schrobben met een schuurmiddel is niet aan te raden, omdat dit kleine krasjes veroorzaakt in de snijplank, waar bacteriën in kunnen groeien. Wat wel werkt, is schoonmaken met citroen. Deze citrusvrucht bevat een stofje, dat onder invloed van (zon)licht een blekende werking heeft. Knijp het sap van een halve citroen uit over de snijplank en leg hem buiten in de zon. Minstens een uur, liever nog de hele dag, tot de verkleuring verdwenen is. Bij zeer donkere of oude vlekken kan het nodig zijn om de behandeling nog een keer te herhalen. Of in plaats van citroensap waterstofperoxide te gebruiken (verkrijgbaar bij de drogist). Was de snijplank tot slot met heet water en wat afwasmiddel.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners