© Shutterstock

LENTESCHOONMAAK. De beste tips voor je badkamer

De lente is in het land en dus is het tijd voor een grote schoonmaak. Onze huishoudexperte Zamarra Kok bundelt hier de beste schoonmaaktips voor je textiel. Geen zin of tijd om zelf de handen uit de mouwen steken? Rep je dan naar de GVA-nieuwsapp en maak kans op een poetshulp voor één jaar ›

red

Tip 1: Zo bespaar je jezelf veel werk met kalkaanslag

Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Dat geldt niet alleen voor kilo’s, maar ook voor kalkaanslag in de badkamer. Je kunt jezelf enorm veel werk besparen door vandaag alle gladde oppervlakken in de badkamer te behandelen met een vuil- en waterafstotende nanocoating. Maak hiervoor wel eerst de tegels/wasbak/douchedeur goed schoon en droog; breng de coating (je vindt product voor glas en keramische tegels bijvoorbeeld via bol.com) aan en wrijf hem uit. Een goede nanocoating kan tot wel twee jaar meegaan.

Tip 2: Zo poets je de voegen in de badkamer het best

Zie je kleine zwarte stipjes in de voegen van de douche? Dat is schimmel. Gebruik een kant-en-klare schimmelreiniger of meng half water en half chloorbleekmiddel (dikke bleek) en spuit dat erop. Zorg dat je goed ventileert en bescherm je kleding en handen. Na een paar minuten kun je met een harde (tanden)borstel of wondersponsje de schimmel weghalen. Gele of oranje voegen duiden op afzetting van zeep en kalk. Dat los je op door ze in te smeren met badkamerreiniger en daarna te schrobben. Zijn de voegen daarna nog niet helemaal goed van kleur, haal dan een speciale voegenreiniger. Smeer je ze na het schoonmaken in met een voegenbeschermer, dan zullen ze veel minder snel vies worden in het vervolg.

Tip 3: Zo verwijder je kalkaanslag in het toilet

Kringen of strepen worden veroorzaakt door een combinatie van kalkaanslag en urinesteen. Die zijn te verwijderen door het water uit de toiletpot te scheppen en wat proppen keukenrol te doorweken met schoonmaakazijn of een ontkalkende toiletreiniger. Leg de proppen op de kring en prop ook wat onder de toiletrand. Laat het schoonmaakmiddel een hele nacht inweken. Daarna kun je de aanslag eenvoudig wegpoetsen met een (melamine) wondersponsje. Helpt dat niet voldoende, ook niet na een paar nachten, dan kun je de HG toiletrenovatiekit proberen. Die bevat een sterker zuur en een schrobpad om de kalk mee weg te poetsen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners