Lekker eten bij de vleet op het afsluitend diner.© Dirk Kerstens

Multiculturaliteit zegeviert op Mondiale Dag van Stedelijk Lyceum Eilandje: “We kunnen alleen maar trots zijn”

Antwerpen -

In het Stedelijk Lyceum Eilandje vierden leerlingen en leerkrachten het multiculturele karakter van hun school tijdens de eerste editie van de Mondiale Dag. Reguliere lessen ruimden plaats voor een twintigtal workshops waarin jongeren kennismaakten met elkaars cultuur. Het overgrote deel van de leerlingen reageerde dolenthousiast op het initiatief. “Fijn dat we onze cultuur mogen representeren op school. Dit moet een traditie worden.”

Laurens Van Aert

“Het idee achter de Mondiale Dag vloeit voort uit Action4Rights, een project waarbij Vlaamse leerlingen leren opkomen voor hun rechten en acties mogen opzetten. De jongeren gaven ons te kennen dat ze meer activiteiten willen binnen de schoolmuren, en zo geschiedde”, vertelt organisator en secretariaatsmedewerker Kamal Zriouil (26). 

Kamal Zriouil nam de leerlingen op sleeptouw.© Dirk Kerstens

In het Stedelijk Lyceum, gelegen in Kempischdok-Westkaai, loopt een vijftigtal verschillende nationaliteiten rond. En daar speelde het organisatiecomité graag op in. “We vroegen leerlingen om een workshop te creëren die hun cultuur weerspiegelt.”

De jongeren gaven gehoor aan die oproep en kwamen op de proppen met 22 verschillende workshops. “Het ging van mandala’s steken en djembé spelen over Koreaans boogschieten en Turkse dans tot Marokkaanse henna en Vlaamse kermis. We sloten af met een groot multicultureel buffet met allerlei specialiteiten van tientallen verschillende landen. Een schot in de roos”, glundert Zriouil.

De leerlingen konden zich onder meer wagen aan een sessie Koreaans boogschieten.© Dirk Kerstens

De reacties van de leerlingen onderschrijven die uitspraak. “Het was super. We kregen de kans om onze eigen cultuur te tonen én die van anderen beter te leren kennen. Neem nu de Turkse dans, dat was geweldig”, lacht de 16-jarige Wi-Am, gekleed in een elegante paarse kaftan. “Dat is een Marokkaans kleed dat ik enkel draag op bijzondere gelegenheden. Het is fijn dat ik vandaag mijn culturele achtergrond ermee in de verf mag zetten.”

Wi-Am en Yeashi Choke tonen trots hun kledij.© Dirk Kerstens

Haar vriendinnen, de zusjes Tenzim Kelsarg (15) en Yeashi Choke (16) kwamen in traditionele Tibetaanse gewaden aandraven. “We zijn blij dat we de kans krijgen om onze identiteit te tonen. We hebben loempia’s gemaakt en Turks eten bereid, maar ook de creatieve opdrachten waren de max.”

Charlotte en Tenzim Kelsarg met een bord vol lekkers..© Dirk Kerstens

“Onze school doet er goed aan om een dag als deze op poten te zetten”, pikt Charlotte (14) in. Zij is Belgisch-Filipijns. “We lopen het risico om allemaal vreemden te blijven voor elkaar. Maar initiatieven als deze helpen de muren te slopen. Dat juichen we alleen maar toe.”

Arda en Zerdust genoten van de Mondiale Dag.© Dirk Kerstens

Turkse Belgen Zerdust Atagun (15) en Arda (14) zijn dezelfde mening toegedaan. “Het is een fijne manier om andere culturen te leren kennen. We gaan beseffen hoe andere culturen raakvlakken vertonen met de onze. We kijken nu al uit naar de volgende Mondiale Dag met meer activiteiten uit meer landen. We zijn trots op onze school.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners