Ook studenten lijden onder inflatie: hogescholen en universiteiten zien forse toename in aanvragen financiële steun
Het aantal studenten dat aanklopt voor financiële hulp bij zijn of haar hogeschool of universiteit is de laatste maanden sterk toegenomen. Met de inflatie, de toenemende levensduurte, zien de Antwerpse hogere onderwijsinstellingen een duidelijke stijging. “Ook het aantal studiegeldleningen, voor wie niet in aanmerking komt voor een Vlaamse studietoelage, neemt toe”, zegt Gert Christens van AP hogeschool.
Studenten hoger onderwijs kunnen bij de Vlaamse overheid een studietoelage aanvragen. Gemiddeld gaat dat over een bedrag van 1.936 euro per jaar, al verschilt dat per student, afhankelijk van zijn of haar situatie.
Daarbovenop kunnen studenten ook nog aankloppen bij hun hogeschool of universiteit voor bijkomende financiële steun. De laatste maanden zien die hogeronderwijsinstellingen het aantal aanvragen gevoelig toenemen.
Op de UAntwerpen ontvingen sinds het begin van het academiejaar tot eind februari dit jaar 341 studenten een sociale toelage. Dat is een stijging van 158% ten opzichte van dezelfde periode het vorige academiejaar (toen 132).
Het aantal aanvragen bij de Antwerpse universiteit zit al een aantal jaren in de lift. Dat heeft ook te maken met het toenemende aantal studenten, maar de plotse stijging van de afgelopen maanden is wel opvallend.
Stijgende levensduurte
Ook bij de AP hogeschool en Karel de Grote hogeschool (Kdg) kenden de cijfers de afgelopen maanden een opvallende stijging. “We zien een duidelijke knik naar boven van 41%”, zegt Gert Christens van het AP Student Center. “Meer en meer studenten (+39%) vragen ook een studiegeldlening aan bij ons, omdat ze het moeilijk hebben dat bedrag in één keer te betalen. Ook dat is iets nieuws van de afgelopen maanden. In totaal zijn er zo 1.041 studenten die een lening zijn aangegaan op een totaal van zo’n 15.000 studenten. “
Bij AP bedraagt de gemiddelde toelage 1.167 euro per academiejaar, bovenop de Vlaamse toelage. “We vinden het erg belangrijk om onze studenten financieel te ondersteunen”, zegt Christens. “Het is onze maatschappelijke opdracht om geen talent verloren te laten gaan. Met financiële zorgen aan een opleiding beginnen, weegt op de studieresultaten. Wij krijgen als hogeschool subsidies van Vlaanderen die we vrij mogen besteden. Een groot deel gaat dus naar die sociaal-financiële ondersteuning. We helpen onze studenten op maat. Ze worden grondig gescreend en op basis van factoren, zoals het inkomen van de ouders, wordt een vergoeding vastgelegd.”
Tussen augustus vorig jaar en februari dit jaar zag Kdg een toename van 35% in het aantal aanvragen voor een sociale toelage. “Die tendens horen we bij vrijwel al onze Vlaamse collega’s”, zegt Egon Huygen, beleidsmedewerker van de dienst Studentenvoorzieningen bij Kdg. “We zien nu in alle studentengroepen dat ze meer tot bij ons komen voor financiële steun. Studenten die we daar voordien nooit voor over de vloer kregen.”
Thomas More communiceert liever niet over de cijfers.
Vlaams kwaliteitslabel voor studentenkoten op komst
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil vanaf 2024 een Vlaams kotlabel invoeren. Zo weten studenten die op zoek zijn naar een kot of het voldoet aan de basisveiligheidsvoorwaarden. Het is de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) die aandrong bij de minister op zo’n eenvormig kotlabel. Vandaag bestaan er al stedelijke kwaliteitslabels, zoals dat op Kotweb in Antwerpen. “Maar dat werkt verwarrend”, zegt Julien De Wit, voorzitter van de VVS. “Want ‘groen’ in Leuven is bijvoorbeeld niet hetzelfde als ‘groen’ in Antwerpen of ‘groen’ in Kortrijk. Daarom sturen wij aan op een harmonisering in één label dat duidelijkheid schept voor iedere student.”
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
“Dit is echt geen verstandige zet”: militair expert over droneaanval op Moskou
Club Brugge staat te koop: Bart Verhaeghe en andere aandeelhouders willen club gedeeltelijk of helemaal verkopen
Brigitta Callens praat voor het eerst over nieuwe liefde Filip: “Een warme family-man”
Waarschuwing voor ‘gehackte’ zonnepanelen: wat is het probleem? En hoe kan je je wapenen?
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
Topdiplomatie, hulp van de koning en de familie die van niks wist: reconstructie van de inspanningen om Olivier Vandecasteele vrij te krijgen