© RR

Nederlandse bende stal Range Rovers in Antwerpen, ook die van ex-Rode Duivel Mousa Dembélé: tot 4 jaar cel geëist

Drie Nederlanders riskeren in Antwerpen tot vier jaar cel voor de diefstal van tien Range Rovers Sport tussen eind 2021 en begin 2022. Ze gingen onder meer aan de haal met de auto van ex-Rode Duivel Mousa Dembélé, die 5.000 euro morele schadevergoeding eist.

Sam Reyntjens

Het onderzoek ving aan begin 2022, nadat in de loop van het jaar voordien in de provincie Antwerpen maar liefst 53 Range Rovers Sport waren gestolen. Alleen al in november en december 2021 waren er tien diefstallen. Ook de wagen van de Antwerpse ex-topvoetballer Mousa Dembélé werd in december 2021 ontvreemd.

Uit het onderzoek bleek dat de voertuigen meestal ’s nachts bij de slachtoffers van de oprit werden gestolen. Vermoedelijk maakten de daders gebruik van technologische middelen om de voertuigen te kunnen stelen. Zo werd de autosleutel meestal gekopieerd via scanapparatuur en kon het geviseerde voertuig geopend worden met een valse sleutel.

Het spoor van de dieven leidde naar Nederland waar de speurders drie verdachten konden oppakken. Zij worden vervolgd voor tien diefstallen, onder meer in Antwerpen, Mortsel, Brecht en Hoogstraten. Acht van de gestolen auto’s werden teruggevonden in Nederland, Ghana en Togo.

Trackers

Een van de daders, Murat O. (32) uit ’s-Gravenhage, bleek een expert te zijn in het controleren van auto’s op zoek naar track-and-tracesystemen. In zijn huis lagen blanco sleutels voor Range Rovers, en allerlei materiaal om sloten te kraken en sleutels te coderen. O. bekende dat hij in een bos in Zundert twee keer een Range Rover Sport had gecontroleerd op gps-trackers. Zijn advocaat, Jens Vanhellemont, vroeg om zijn cliënt een straf met probatie-uitstel te geven en geen drie jaar effectief. “Hij is twee keer ingegaan op de vraag van een vriend om auto’s te controleren op de aanwezigheid van trackers, dat is het. Hij was niet actief betrokken bij de planning en de uitvoering van de diefstallen.”

Drie slachtoffers stelden zich woensdag burgerlijke partij en eisten een schadevergoeding, onder meer voor spullen die nog in hun wagen lagen. Mousa Dembélé vroeg ook een morele schadevergoeding van 5.000 euro.

Vanhellemont stelde zich vragen bij de schade-eis van Dembélé. “Men vraagt 5.000 euro morele schadevergoeding omdat het moeilijk was een vervangwagen te krijgen. Iemand die een inwonende broer of zus verliest, krijgt 3.000 euro. Meneer heeft in China 9 miljoen euro verdiend, in Londen 5 miljoen. Deze schade-eis duidt toch op een normvervaging over de waarde van geld”, vond Vanhellemont.

Onder druk gezet

Prince A. (28) uit Amsterdam en Tyrone H. (21) uit ’s-Gravenhage worden gezien als de uitvoerders van de diefstallen. Tegen hen eiste het parket vier jaar opsluiting. De twee bekenden een deel van de feiten. Prince A. legde uit dat hij een schuld had gemaakt bij een zekere Brahim en dat hij onder druk gezet werd om diefstallen te plegen. “Dat ging niet zonder slag of stoot”, zei zijn advocaat Tim Smet. “Hij werd aangepakt en de woning van zijn moeder is beschoten.” Smet vroeg een straf met uitstel zodat zijn cliënt werk kan aannemen. “Hij heeft zicht op een functie in de transportsector, de legale transportsector.”

Tyrone H. bekende alleen de feiten uit 2022. “Mijn cliënt zat in een slechte periode in zijn leven”, zei zijn advocate Moranne Wyckmans. “Zijn gsm is voordien nooit in België gelokaliseerd. Hij was betrokken, maar stond helemaal onderaan de ladder.”

De rechtbank spreekt zich uit op 28 maart.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners