Zulte Waregem ontslaat coach Mbaye Leye: beloftencoach Frederik D’Hollander neemt over, Davy De fauw terug als assistent

Zulte Waregem gaat de laatste rechte lijn van de degradatiestrijd in zonder Mbaye Leye en zijn assistent Patrick Asselman. De club vervangt de Senegalese coach door Frederik D’Hollander, de coach van Jong Essevee. Clubicoon Davy de Fauw keert terug als assistent.

Pieter-Jan Calcoen, Stefan Smet

Mbaye Leye wordt geslachtofferd na de 2-6-nederlaag tegen AA Gent van afgelopen zondag. Leye moest lijdzaam toezien hoe zijn spelers zes doelpunten slikten en besefte toen al dat er zijn ploeg een schier onmogelijke opdracht wacht.

De balans onder Leye oogt dramatisch: 23 op 87. Slechts vijf overwinningen, acht gelijke spelen en zestien nederlagen. Een doelsaldo van -28, met 67 tegengoals de allerslechtste leerling van de klas.

© Peter Malaise

Het bestuur van Zulte Waregem hield tot voor kort altijd vol dat de coach niet te discussie stond, maar nu is het ontslag er toch gekomen. Het is de tweede keer in zijn prille carrière dat Leye ontslagen wordt. Vorig seizoen werd hij al na tien speeldagen de laan uitgestuurd bij Standard.

D’Hollander en De fauw

Clubiconen Frederik D’Hollander en Davy De fauw krijgen de loodzware opdracht om Zulte Waregem in 1A te houden. D’Hollander was dit seizoen aan de slag als coach van Jong Essevee in Tweede Nationale en zet nu de stap naar de eerste ploeg. De fauw wordt zijn assistent. Hij was werkloos sinds eind vorig seizoen, toen hij de club samen met Timmy Simons in eerste klasse hield maar toch vervangen werd door Mbaye Leye en co.

Frederik D’Hollander© VDB

Wachten op Vormer

Er resten Essevee nog vijf duels. Vijf kansen om de nakende degradatie te voorkomen. Talisman Ruud Vormer - die in januari samen met Christian Brüls gehaald werd, maar al na zes wedstrijden een sleutelbeenbreuk opliep - kan pas ten vroegste na de interlandbreak in de strijd worden gegooid.

Zulte Waregem staat momenteel op de voorlaatste plaats, met één puntje minder dan KV Oostende en op vier punten van KV Kortrijk en KAS Eupen.

Zulte Waregem neemt het achtereenvolgens nog op tegen Standard, Antwerp, Charleroi, Eupen en Cercle Brugge.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners