De dader wou na zijn vonnis een interview geven in de gevangenis.© Maarten De Bouw

‘Pano’ praat met seriemoordenaar Stephaan Du Lion: “Ik wilde de last al lang van mijn schouders”

Van een stevige seizoensopener gesproken. Pano is terug van weggeweest, en kijkt in de ogen van seriemoordenaar Stephaan Du Lion. De man doodde vier vrouwen, en werd pas een kwarteeuw later gevat. Het volledige assisenproces mocht gefilmd worden.

Tom Vets

Ariane Mazijn, Lutgarda Bogaerts, Maria Van den Reeck en Eve Poppe. De Antwerpse vrouwen werden in de vroege jaren negentig om het leven gebracht. In die periode stond DNA-onderzoek en de wetgeving errond nog in de kinderschoenen, maar uiteindelijk zorgde het in 2017 voor een doorbraak. De zaak tegen ruitenwasser en dader Du Lion, die veroordeeld werd tot levenslange opsluiting, kreeg al veel persaandacht. Maar Pano is het enige medium dat een uitgebreid interview met de man kon doen in de gevangenis. “Ik wilde de last al lang van mijn schouders, maar ik vond de moed niet”, vertelt de man tegen journaliste Machteld Libert.

LEES OOK. Dochter van Eve Poppe deed Stephaan Du Lion kraken op assisenproces: “Heel mijn jeugd hoorde ik dat ik niets kon, nu heb ik een seriemoordenaar aan de praat gekregen”

Dit gesprek en de rechtszaak die onlangs plaatsvond voor het Antwerpse assisenhof, worden uitgesponnen over twee afleveringen. Pano, dat onderzoekt waarom de man zolang uit de handen van het gerecht kon blijven, blikt terug op het proces en de feiten met Vanessa Demares, de dochter van Eve. Maar ook met advocaten, speurders en met Glenn Mazijn, de broer van Ariane.

Pano, Een, woensdag om 21.30 uur

LEES OOK. Eerste assisenzaak versus bijna honderdste, onze twee reporters blikken terug op proces-Du Lion: “Mijn hart brak”

Aangeboden door onze partners