Vrienden Karel Meyer en Kris Dens baten café Sava tien jaar uit. Ze kijken uit naar een nieuwe zaakvoerder.© Dirk Vertommen

Uitbaters vieren tien jaar Sava en zoeken opvolging: “Wij willen ons gesmaakt concept graag doorgeven aan jong geweld”

Mechelen -

Sava, het bekende café met tapas op de Mechelse Grote Markt, bestaat tien jaar. Stichters Karel Meyer (64) en Kris Dens (62) vieren dat zaterdag. Het zal het laatste feestje zijn dat ze zelf organiseren, want de uitbaters kijken uit naar opvolging voor hun geesteskind. “Iemand die de zaak met dezelfde look en feel kan voortzetten”, zeggen ze.

Sven Van Haezendonck

‘Gaan we een Savake doen?’ Na tien jaar is Sava uitgegroeid tot een vaste waarde in Mechelen, niet meer weg te denken uit de stad. “Wist je dat de naam eigenlijk van cava komt? Op mijn vorige job in kasteel Tivoli dronken we met de collega’s graag eens een glaasje cava. Sava noemden we dat”, vertelt Karel.

Als jonge kerel was de Mechelaar ooit uitbater van Den Akker, een legendarisch en ondertussen verdwenen café op de Vismarkt. “Het kriebelde om nog eens een café uit te baten”, zegt Karel. Toen hij op de Grote Markt per toeval een pand te huur zag staan, was het snel beklonken. Samen met drie andere Mechelaars richtte hij een vennootschap op. Onder hen twee stille vennoten en goede vriend Kris Dens. “Ik was in die tijd professioneel toe aan een nieuwe uitdaging”, zegt Kris.

“Het moest iets met tapas zijn”

Het concept hadden de vrienden al een tijdje in gedachten. “Het moest iets met tapas zijn, ik wilde geen restaurant. Tijdens reizen in Spanje was ik ervan overtuigd dat zo’n concept ook bij ons zou werken. Het is leuk, gezellig en niet te duur”, legt Karel uit. Na een aarzelende start in de keuken engageerde de horecazaak vrijwel meteen een Mechelaar met Spaanse roots. “Lorenzo heeft voor ons alles op punt gezet, hij werkte alle recepten uit en we waren vertrokken”, zegt Karel.

Sava op de Grote Markt is niet meer weg te denken uit het Mechelse horecawereldje.© Dirk Vertommen

Terwijl hij zich vandaag vooral over de zaal ontfermt, houdt Kris zich bezig met de keuken. “Hij kan goed koken en bedenkt gerechten. Dat is zijn ding”, vertelt Karel. Zelf gaat hij op 1 juli met pensioen. “Daardoor deed het gerucht de ronde dat we zouden sluiten, maar dat klopt niet”, zegt Karel

Wat wel klopt, is dat hij samen met Kris uitkijkt naar een opvolger. “Maar daarom verdwijn ik niet. Ik kan als gepensioneerde nog perfect bijklussen en op een ontspannen manier achter de toog komen staan. Dat zie ik zeker zitten”, zegt hij.

“De jaren beginnen te wegen”

Er lopen momenteel gesprekken met kandidaat-uitbaters. “De jaren beginnen te wegen. Daarom willen wij onze zaak graag doorgeven aan jong geweld. We zoeken iemand die de zaak met dezelfde look en feel wil voortzetten en dat kan uiteraard met nieuwe ideeën. We verkopen geen gebouw met stoelen, maar een succesvol en gesmaakt concept”, legt Kris uit.

Sinds de opening in 2013 is Sava uitgegroeid tot een horecaonderneming met 32 medewerkers: van vast personeel tot flexibele krachten en jobstudenten. “Daar komt enorm veel bij kijken. We zoeken iemand die zich financieel wil engageren en de zaak runt. We zoeken dus geen gerant, maar een nieuwe zaakvoerder”, zegt Kris.

“We verkopen geen gebouw met stoelen, maar een succesvol en gesmaakt concept”, zegt Kris, die Sava samen met Karel runt.© Dirk Vertommen

Na tien jaar is Sava nog altijd de hele week door open, vanaf 9u ’s morgens tot minstens middernacht. Nu zaterdag 18 maart vieren Karel, Kris en hun team de tiende verjaardag van hun café met tapas. Om 12u is er tijdens de wekelijkse markt een live act van Jelly Bee en om 19.30u is er een optreden van B&A-band. “Dat is een project van Bret Vlaeminck, de bassist van Frituur Paula”, vertelt Kris.

Tussen 18u en 22u trakteren de uitbaters hun klanten op gratis frietjes. “Frituur Veemarkt zal met een mobiel frietkraam op de Grote Markt staan”, zegt Kris. Vanaf 22u bouwt Sava een feestje met dj SOF. Het zal het laatste feest zijn dat Karel en Kris organiseren, maar ze kijken vol vertrouwen naar de toekomst. “Van zodra we een opvolger hebben gevonden, wil ik als klant hier nog altijd kunnen binnenstappen met een goed gevoel”, vertelt Kris.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners