Rapper Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd in schandaal ‘The Voice of Holland’, Marco Borsato niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft besloten om bandleider Jeroen Rietbergen en rapper/coach Ali B te vervolgen in twee van de onderzoeken rond het televisieprogramma The Voice of Holland. Marco Borsato, jarenlang coach in het programma en ook in opspraak gekomen, wordt niet vervolgd.

gjsBron: De Telegraaf

Ali B.

De 41-jarige rapper Ali B. zal worden vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen. De verdenking heeft betrekking op feiten die gepleegd zouden zijn in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. “Een van die drie verdenkingen is The Voice of Holland-gerelateerd. De aangifte van een vierde vrouw, tegen dezelfde verdachte, zal worden geseponeerd. Deze aangifte is ook gerelateerd aan TVOH, maar uit de onderzoeksbevindingen is niet gebleken dat er sprake is van een strafbaar feit”, aldus het Openbaar Ministerie.

Verbaasd

Ali B zegt in een verklaring “verbaasd” te zijn omdat hij in mediation is met een aantal aangeefsters. “Het is bizar”, zegt hij. Volgens de zanger zijn juist in deze periode gesprekken over mediation gaande. “Waarom heeft het OM daar niet op gewacht?”, vraagt hij zich af.

Ook de 51-jarige Jeroen Rietbergen, de bandleider in het programma, zal worden vervolgd. Hij wordt verdacht van een zedenfeit dat in februari 2018 zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s waar The Voice of Holland werd opgenomen.

Marco Borsato wordt niet vervolgd. In zijn geval zijn er geen bewijzen gevonden die de aangiften tegen hem ondersteunen, aldus het Openbaar Ministerie. De zaak tegen hem is dus geseponeerd. Tegen Borsato loopt wel nog een onderzoek naar andere feiten, die niets te maken hebben met The Voice of Holland.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Iets meer dan een jaar geleden ontplofte de bom in Hilversum: de populaire talentenjacht The Voice of Holland werd plots van tv gehaald in aanloop naar een gevreesde aflevering van het Nederlandse YouTubeprogramma Boos. Daarin werd het gedrag van coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. aangeklaagd. Tientallen vrouwen beschuldigden hen daarin van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Toen het verhaal over The Voice naar buiten kwam, legde Rietbergen zijn werk als bandleider direct neer. Rietbergen erkende dat hij relaties van “seksuele aard” met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. Ali B ontkent de aantijgingen, net als Borsato.

Marco Borsato (links) met Jeroen van Rietbergen.© BELGAIMAGE

Erkenning

Een van de vrouwen die aangifte deed, zangeres Nienke Wijnhoven, stelt in een verklaring dat ze “eindelijk het gevoel heeft dat ze erkenning krijgt voor wat haar is overkomen”. “Haar ervaringen zijn niet gebagatelliseerd of verdraaid”, aldus haar advocaat Sébas Diekstra. Wijnhoven hoopt dat anderen naar aanleiding van het besluit van het OM alsnog naar voren treden om hun verhaal te doen. Ze zegt dankbaar te zijn voor een “gedegen en integer strafrechtelijk onderzoek”.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners