© ATV

Burgemeester Bart De Wever legt schoonheidssalon Skintopia exploitatieverbod op na aanslag

ANTWERPEN -

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft beslist om schoonheidssalon Skintopia aan de Krijgslaan in Wilrijk gedurende drie maanden te sluiten. De zaak werd op 19 februari doelwit van een aanslag door het drugsmilieu.

LEES OOK. Nu ook schoonheidssalons in het vizier van de drugsmaffia: drie aanslagen op zaken in Antwerpen en Gent

Skintopia is een bedrijf van de bekende Mechelse ondernemer S. A., die ook vestigingen heeft in Mechelen en Gent. Niet alleen het filiaal in Wilrijk werd doelwit van een aanslag, ook aan het filiaal in Gent werd brand gesticht. “De politie vermoedt dat deze ontploffing gericht was tegen een werknemer van de vennootschap”, aldus de woordvoerder van Bart De Wever. “Eerder waren er al een aantal incidenten en ontploffingen bij personen en instellingen die aan deze werknemer gelieerd kunnen worden. Zo waren er al twee ontploffingen bij familie in de Koolstraat en werd er een verdacht pakket aangetroffen in de Schoenstraat in Borgerhout. Ook werd er pyrotechnisch materiaal ontstoken aan de ouderlijke woning in Mechelen en ontplofte er een gelijkaardige brandbom aan de ingang van een ander schoonheidssalon van dezelfde vennootschap in Gent.”

Onder andere in Wilrijk moest een laserstudio een brandbom incasseren.© BFM

De burgemeester van Antwerpen leidt daaruit af dat het bedrijf een groot risico vormt voor de betrokkenen en toevallige voorbijgangers of omwonenden. “Bovendien is het schoonheidssalon gevestigd in een woonpand, gelegen in een wijk met eengezinswoningen en appartementen”, aldus De Wever. “Ook ligt het salon op een route met verschillende wandellocaties, zijn er verschillende horecazaken in de buurt en enkele onderwijs- en zorginstellingen. Het is niet uitgesloten dat er zich in de toekomst nogmaals gelijkaardige gewelddelicten zouden voordoen. Antwerpen wordt geregeld geconfronteerd met extreem gewelddadige incidenten waarbij woningen of handelszaken met zware wapens onder vuur worden genomen en/of waarbij er zware ontploffingsstoffen worden gebruikt.”

Verbod van drie maanden

De Wever heeft beslist om de vennootschap Skintopia een exploitatieverbod van minstens drie maanden op te leggen, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet. “Na afloop van deze termijn zal de politie de gevaarsdreiging opnieuw evalueren. Als blijkt dat er nog altijd ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt, kan het opgelegde verbod verlengd worden”, aldus De Wever.

De Mechelse ondernemer S.A. verzet zich niet tegen het exploitatieverbod. “Mijn cliënt benadrukt dat hij niets met de feiten te maken heeft, maar slachtoffer is. Hij is door de feiten te geshockeerd, zodat hij het niet meer ziet zitten om het bedrijf verder te zetten”, zegt zijn raadsman Fréderic Thiebaut. “De vestigingen zijn dicht, blijven dicht en de vennootschap zal in vereffening gaan.” (vdaa)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners