Tijdens de Europese uitwisseling ontstaan veel vriendschappen.© Filip Spoelders

Sint-Gummaruscollege laat Europese leerlingen kennismaken met volksspelen: “In Murcia kennen we deze spelen onder een andere naam”

Lier -

Het Sint-Gummaruscollege van Lier heeft deze week 22 leerlingen en zes leerkrachten uit Zuid-Europa te gast. Het bezoek vormt het sluitstuk van het project Playing Europe, een uitwisselingsproject van Erasmus.

Filip Spoelders

Na een bezoek aan het Spaanse Murcia in oktober 2021, aan Athene in maart vorig jaar en aan Sicilië in oktober 2022 is het nu de beurt aan het Sint-Gummaruscollege om het Europese gezelschap uit drie scholen onze cultuur te laten ontdekken.

“De afgelopen twee jaar hebben we met de vier scholen een uitwisselingsproject georganiseerd. De leerlingen ontdekten elkaars cultuur en geschiedenis. Onder het thema Playing Europe werden verschillende spelen uit de deelnemende landen tijdens de bezoeken voorgesteld”, vertellen Wannes Ooms en Veerle Kevelaerts van het Sint-Gummaruscollege.

Ook de leerkrachten nemen deel en wisselen tips uit.© Filip Spoelders

In Lier maken de 22 leerlingen uit Spanje, Griekenland en Italië kennis met tien volksspelen van Gezinssport Vlaanderen. Al lijken deze spelen universeler dan gedacht. “In Murcia kennen wij deze volksspelen ook. Bijvoorbeeld kegelen is bij ons bekend, maar dan onder een andere naam”, vertelt Raul Fernández García.

Hij mocht in oktober vorig jaar Emre Hyusein van het college in Spanje ontvangen. Nu logeert Raul voor een week bij Emre. “De manier van leven in Spanje is anders. De schooldagen zijn er korter terwijl de mensen na de middag minder actief zijn. Tegen de avond begint daar alles te leven”, zegt Emre.

Emre en Raul kijken naar het sjoelbakken.© Filip Spoelders

Raul ondervindt dit nu al in België. “De dag begint hier vroeger. Ik ben gewoon om alles, zoals eten, later te doen. Maar zo vroeg aan de dag beginnen, is misschien beter voor de productiviteit.”

Dinsdag na de middag trokken de leerlingen met hun leerkrachten naar het speelgoedmuseum Carta Mundi in Turnhout. Ook bezoeken aan het Europees Parlement in Brussel en aan Antwerpen volgen nog.

“Ik kijk er naar uit om Catarina Antwerpen te laten zien. Woensdag gaan we ernaartoe en ik ken de stad erg goed”, geeft Istar van Waterschoot aan. Catarina Ippolito uit Sicilië is door de uitwisseling een vriendin geworden. “We zijn zelfs goede vriendinnen geworden. Verder kijk ik uit naar alle activiteiten die ons hier te wachten staan”, reageert de Italiaanse Catarina met tussenkomst van een vertaalapp.

Catarina en Istar zijn goede vriendinnen geworden.© Filip Spoelders

Vrijdag volgt een slotmoment en concentreert de Lierse school zich verder op het Europese project Deplastify the planet.

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners