© ATV

Schepenen lezen voor aan kleuters van Het Baronneke uit diverse boeken: “Diversiteit bespreekbaar maken op jonge leeftijd”

Deurne -

De stad Antwerpen deelt een divers boekenpakket uit aan alle Antwerpse kleuterscholen, naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart. Het moet helpen om diversiteit op een speelse en laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Schepenen Karim Bachar en Jinnih Beels (beiden Vooruit) lazen dinsdag voor aan de kleuters van Het Baronneke in Deurne. “Het is belangrijk dat kinderen zichzelf herkennen in de verhalen”, zegt Bachar.

Jan Stassijns

Stad Antwerpen wil kinderen reeds van in de kleuterschool bewustmaken van de diversiteit in de klas en in de samenleving. Als leerkracht kan het soms een uitdaging zijn om in de klas te praten over onderwerpen zoals huidskleur, beperking, gezinssamenstelling en gender. Daarom ontwikkelde de stad, in samenwerking met AP Hogeschool, een divers boekenpakket om leerkrachten en scholen hierin extra te ondersteunen. De tien prentenboeken uit dit pakket zijn een middel om deze onderwerpen op een eenvoudige en kindvriendelijke manier te tonen en bespreekbaar te maken.

Een greep uit het diverse boekenpakket dat de stad uitdeelt aan alle Antwerpse kleuterscholen© Patrick De Roo

“Het is belangrijk dat kinderen zichzelf herkennen in de verhalen, maar evengoed dat ze kennismaken met andere gewoontes, leefwerelden en voorkeuren”, zegt schepen van Gelijke Kansen, Karim Bachar (Vooruit). “Want we zijn allemaal anders. Maar we zijn bovenal ook allemaal Antwerpenaar.”

Kleuterleerkrachten kunnen de prentenboeken niet alleen voorlezen, maar ook gebruiken om een activiteit te doen samen met de kleuters. Het bijhorende educatief materiaal bevat verschillende tips om iedereen zich thuis te laten voelen in de klas. “Ook de thuistalen van onze Antwerpse kinderen en jongeren zijn zeer divers”, zegt schepen van Onderwijs, Jinnih Beels (Vooruit). “Die thuistaal kan een instrument zijn om het Nederlands beter onder de knie te krijgen. Ook daarvoor moeten de nodige ruimte en tools zijn om mee aan de slag te gaan in de klas. Iets waar in het pakket ook aandacht voor is.”

www.antwerpen.be/diversiteit_kleuterklas

Het bijhorende educatief materiaal bevat verschillende tips om iedereen zich thuis te laten voelen in de klas© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners