In de vernieuwde Geitestraat heeft een aannemer bomen aangeplant en er kwamen ook zitbanken.© Dirk Vertommen

Tien vernieuwde handelspanden op komst in pas aangelegde Geitestraat: “Ze is in volle transitie”

Mechelen -

Handelaars en een delegatie van het stadsbestuur hebben maandagmorgen de vernieuwde Geitestraat in de binnenstad van Mechelen officieel geopend. Na een halfjaar werken, steekt de winkelstraat tussen Bruul en IJzerenleen volledig in het nieuw. En daar blijft het niet bij, want ook in de handelspanden zelf beweegt er veel.

Sven Van Haezendonck

De stad investeerde 550.000 euro in het project. Aannemer Houwelyckx uit Sint-Katelijne-Waver legde niet alleen de straat opnieuw aan, hij zorgde ook voor gescheiden riolering. “Dat past in onze algemene strategie om de binnenstad op te waarderen. De Geitestraat kent momenteel nog leegstand, maar ze is in volle transitie”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Achter hem zetten werkmannen twee handelspanden net in de steigers. “Ik heb niet liever”, zegt schepen Greet Geypen (Vld-Groen-m+), bevoegd voor Economie en Ruimtelijke Ordening. De stad heeft de jongste tijd heel wat vergunningen afgeleverd voor de Geitestraat. “Dertig voor woongelegenheden boven winkels en nog eens tien om handelspanden te verbouwen. Projectontwikkelaars en investeerders geloven in onze stad”, vertelt de schepen.

Volwaardig deel winkeldriehoek

Na de vernieuwing van de Bruul, de recente realisatie van een belevingsstrook van de IJzerenleen en de herinrichting van de Onze-Lieve-Vrouwestraat, waarvan momenteel de tweede fase loopt, is het kernwinkelgebied helemaal vernieuwd. “De leuke winkels waren er al. Na de herinrichting is de Geitestraat geen doorgangsstraat meer, maar een volwaardig deel van de winkeldriehoek”, zegt Greet Geypen.

Handelaars, een delegatie van de stad en de aannemer waren maandagmorgen present voor de officiële opening.© Dirk Vertommen

LEES OOK. In vroegere Match in Lamot opent dit najaar supermarkt van Spar: “We weten dat bewoners wachten op nieuwe buurtwinkel”

Net zoals in alle vernieuwde winkelstraten is er de terugkeer van zitbanken en de aanplanting van bomen. “Bij de herinrichting van straten hanteren we een aantal principes om ervoor te zorgen dat we op verschillende gebieden stappen vooruit te zetten”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Zes bomen en vier zitbanken

Daarmee doelt hij op het wegwerken van drempels voor betere toegankelijkheid, het vergroenen van de stad, het bufferen van regenwater en het verhogen van de beleving. “In deze smalle straat waren de mogelijkheden beperkt, want ook leveringen moeten mogelijk blijven. Met de aanplanting van zes bomen en de plaatsing van vier zitbanken hebben we de straat toch een andere aanblik kunnen geven. En dat in heel korte tijd”, legt de eerste schepen uit.

Twee handelspanden worden in de steigers gezet.© Dirk Vertommen

Net zoals de handelaars is het stadsbestuur tevreden over het eindresultaat. “Ons team openbaar domein en de aannemer hebben schitterend werk geleverd”, zegt Princen. “Wat bezoekers altijd opvalt als ze naar Mechelen komen, is dat onze stad zo mooi geworden is. Dat werk is nooit af en we blijven bouwen aan een aantrekkelijke stad”, vertelt burgemeester Vandersmissen.

Op zaterdag 18 maart vieren de handelaars de vernieuwing van hun straat met een feest en een opvallende promotieactie.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners