© ATV

Politie pakt dader Nederlandse vergismoord op in Wommelgem: man probeert nog te vluchten, maar crasht na korte achtervolging

Wommelgem -

In Wommelgem is zondagochtend de dader van een vergismoord in het Nederlandse Beuningen opgepakt. De man probeerde nog te ontkomen aan de politie en ramde daarbij verschillende auto’s. Hij kon gevat worden en zal overgeleverd worden aan Nederland.

Sam Reyntjens

De 33-jarige August D. werd op 20 december veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor het medeplegen van een vergismoord in Beuningen in Nederland. Op 6 juli 2020 werd de Nijmeegse Mehmet Kilicsoy (49) in zijn hoofd en bovenlichaam geschoten door twee gemaskerde mannen die het vuur openden vanuit een gestolen witte Volkswagen Transporter. Een vergismoord, oordeelden de Nederlandse rechters, want Kilicsoy was niet het beoogde doelwit. Samen met vijf andere beklaagden werd August D. veroordeeld voor zijn rol in de liquidatie.

Enkelband doorgeknipt

Op het moment van de uitspraak was D. aangehouden met een enkelband, die knipte hij door om vervolgens met de noorderzon te verdwijnen. “Vanaf het moment dat hij van de radar verdween, zijn verschillende opsporingsmiddelen ingezet om de locatie van de man te achterhalen”, vertelt de Nederlandse politie. Toen achterhaald werd dat August D. vermoedelijk in ons land verbleef, werd het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie ingeschakeld.

Leden van FAST konden D. zondagochtend aantreffen met een vrouw in een auto in Wommelgem ter hoogte van het kruispunt van de Ternesselei en de Autolei. “Toen ze hem wilden aanhouden, ging de 33-jarige man ervandoor in zijn voertuig. Daarbij ramde hij divers straatmeubilair en reed hij bijna in op een politieambtenaar, die zichzelf net op tijd in veiligheid kon brengen”, aldus de Nederlandse politie.

Gewonden

D. ramde ook nog een andere wagen, waarvan de inzittenden gewond raakten. De auto van de veroordeelde moordenaar kwam tot stilstand en hij probeerde nog te voet te vluchten, maar kon ingehaald worden en werd in de boeien geslagen. De vrouw die in zijn auto achterbleef, bleek ook gewond te zijn. “Alle gewonden zijn overgebracht voor controle naar het ziekenhuis en zijn inmiddels weer ontslagen”, zegt de politie.

© bfm

Politie en justitie van Oost-Nederland zijn tevreden over de intensieve zoekactie, waarbij prima is samengewerkt met de Belgische federale politie. “De verdachte gaat de procedure in om te worden overgeleverd door België aan Nederland”, zegt de politie. “De Belgische federale politie zal namens de inspecteur die moest wegspringen om niet overreden te worden aangifte doen.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners