Themabeeld© Fluvius

15.000 gebruikers kunnen vanaf 2024 bon van 250 euro aanvragen om capaciteitstarief te compenseren

Huishoudens die weinig stroom verbruiken – en daardoor relatief zwaar getroffen worden door het capaciteitstarief – zullen vanaf 2024 een bon ter waarde van 250 euro kunnen aanvragen om die meerkost te compenseren. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aan onze redactie.

jvh

Enkel huishoudens die op jaarbasis minder dan 900 kWh verbruiken, een digitale teller hebben, geen zonnepanelen hebben, en gedomicilieerd zijn op het adres waarvoor ze compensatie aanvragen, komen in aanmerking voor de waardebon, waarmee ze energiezuinige huishoudtoestellen kunnen kopen of huren. Wie in aanmerking komt, heeft één keer per twee jaar recht op de korting.

LEES OOK. GETEST. Capaciteitstarief bestaat één maand: onze reporter en zijn gezin leren leven zonder pieken en dalen

Her en der wordt gesuggereerd dat het om 152.000 huishoudens zou gaan, maar volgens het kabinet van minister Demir is dat een overschatting, en gaat het slechts om een doelgroep van zo’n 10.000 à 15.000 huishoudens. “Vooral alleenstaanden en gepensioneerden”, aldus woordvoerder Katrien Smet.

LEES OOK. Stopt het sociaal tarief ook voor mij, zijn de accijnzen wel fair en wanneer komt de volgende energiepremie? Alle vragen over jouw energiefactuur beantwoord

Een definitief groen licht voor het plan is er nog niet: dat zou nog eerst door een adviesraad en de Raad van State goedgekeurd moeten worden. De huidige richtdatum is dan ook 1 januari 2024, al zou Demir die planning willen vervroegen naar vóór de zomer van 2023. Daartoe worden nu gesprekken met netbeheerder Fluvius, dat de bonnen zou moeten verdelen, gehouden.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners