© AFP

Italië tracht 1.300 migranten in nood te helpen op Middellandse Zee

De Italiaanse kustwacht en marine hebben vrijdag verscheidene boten uitgestuurd om 1.300 migranten in nood op de Middellandse Zee te helpen.

blg

Drie boten van de kustwacht “zijn met een interventie bezig op ongeveer 70 zeemijl (ongeveer 130 km) ten zuiden van Crotone (in het zuiden) om hulp te bieden aan een grote sloep met zowat 500 migranten aan boord”, deelde de kustwacht mee.

Drie andere boten van de kustwacht zijn hulp aan het bieden aan twee andere vaartuigen die ongeveer 800 mensen vervoeren. Deze twee vaartuigen liggen op ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van de tip van de Italiaanse laars.

“De hulpoperaties (...) zijn bijzonder ingewikkeld door het grote aantal mensen aan boord van de vaartuigen, die op drift zijn”, aldus de kustwacht, die drie foto’s verspreidde van overvolle vaartuigen.

De operaties worden voortgezet met de steun van een vliegtuig en een schip voor op volle zee. De kustwacht riep de steun van de marine in en het ministerie van Defensie zei dat het om “een onmiddellijke interventie” van het militaire schip Sirio had verzocht, “dat zo snel mogelijk op weg is om bijstand te verlenen”.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen sinds 1 januari 17.592 migranten in Italië aan, tegen 5.976 in dezelfde periode van 2022 en 5.995 in 2021, bijna drie keer zoveel dus.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners