© ATV

Beveren pakt late zege op Beerschot, dat stilaan een kruis mag maken over promotie: “Het is nooit voorbij”

Over en out voor Beerschot? Vrijdagavond was het wel de betere ploeg, maar met het einde in zicht kopte Vukotic de winning goal binnen: 0-1 voor Beveren. De Leeuwen lijken meer en meer de enigen die RWDM nog kunnen bedreigen in de titelstrijd.

Yannick Lambrecht

LEES OOK. COMMENTAAR. “Dit was de mokerslag te veel voor Beerschot”

“We hadden een overwinning verdiend”, zuchtte de geklopte Beerschot-doelman Bill Lathouwers. “Op bepaalde momenten speelden we Beveren weg en deden ze niets meer dan lange ballen gooien. Wij speelden de hele match voetballend en attractief. Des te jammer dat we ondanks onze goeie prestatie toch verliezen.”

Vliegende start

Als Beerschot een rol van betekenis wil blijven spelen, dan is het in de onderlinge duels met RWDM en Beveren dat het moet gebeuren. Coach Wieland had voor de aftrap al een intense strijd voorspeld en kreeg gelijk. Zijn ploeg – met een viermansverdediging en veel drive naar voren - zette vanaf de eerste minuut de toon.

Topschutter Baeten zorgde weinig verrassend voor de grootste kansen. Zijn laatste goal in het Olympisch Stadion dateert al van half november, dus de honger is extra groot. Eerst stelde hij doelman Reus op de proef, later kon hij het leer met een kopbal en een volley niet vol raken. Sebaoui had er eveneens zin in, maar een drietal diepsteekpasses naar hem schoven telkens te ver door op het kletsnatte veld.

Pas na een dik kwartier vond Beveren wat ademruimte en kwamen er ook kansen aan de overkant. Doelman Lathouwers – tot vorig seizoen nog derde keuze bij Beveren - toonde tegen zijn ex-ploeg een uitstekende redding op een poging van Mbokani. Al een geluk, want de spits stond buitenspel, maar dat had de lijnrechter niet gezien. Discussie vermeden. Met de rust in zicht haalde Matthys opgelucht adem dat diezelfde Mbokani niet van zijn gemiste trap kon profiteren. Nsimba deed de netten wel nog trillen, maar er was - terecht - al gevlagd voor buitenspel.

Geen rood

Halverwege de tweede helft was er wél reden tot discussie. Everton tackelde Thorisson met een schaar langs achteren. Rode kaart op het eerste gezicht, maar ref Erik Lambrechts gaf ze niet. “Ik zag de scheidsrechter naar zijn achterzak grijpen en dan toont hij toch nog geel. Dat kan toch niet? Fouten die de voorbije weken wel rood opleverden, zoals Van Damme bij Beveren of Vekemans tegen ons op Lierse, waren zo zwaar niet. Het was een pure schaar langs achteren. Helaas hebben we zoiets niet zelf in de hand”, was Lathouwers misnoegd.

Beerschot bleef het tempo desondanks dicteren. Het versierde ook de meeste en beste kansen in de tweede helft, maar doelman Reus was onverzettelijk. Zowel Verlinden als Baeten geraakten er ondanks puike pogingen niet voorbij. Van den Bergh kopte dan weer op het dak van het doel.

Mokerslag

Een brilscore leek in de maak, tot de winning goal in de 88ste minuut alsnog viel. Invaller Ribeiro zette een corner, de boomlange Vukotic kopte ‘m binnen en deed het uitverkochte uitvak met 600 Beveren-fans ontploffen: 0-1. Te laat voor een antwoord van Beerschot, dat een mokerslag van jewelste kreeg. De kloof bedraagt nu alweer zeven punten en dat lijkt met nog evenveel matchen te gaan stilaan té veel om te overbruggen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen RWDM en Beveren, voorlopig samen op de leidersplaats, voor de promotie strijden.

Lathouwers, die na net geen drie wedstrijden pas zijn eerste goal in deze play-offs incasseerde, wilde wel afsluiten op een positieve noot. “Het had natuurlijk leuk geweest opnieuw de nul te houden, want dan pakten we al zeker minstens een punt. Het had alleszins verdiend geweest. Als we elke match zo spelen, zullen we zeker nog punten pakken. Ik weiger om te zeggen dat het voorbij is. Het is nooit voorbij. Zolang het nog mogelijk is, zullen wij er ook in blijven geloven.”

LEES OOK. ONS OORDEEL. Lathouwers sterkhouder bij Beerschot, voor de rest geen uitschieters

  • Einde titelambities Beerschot na 0-1-nederlaag
  • Vukotic maakt winnende goal in de slotfase
  • Beveren komt op gelijke hoogte van leider RWDM
    
 • 19u30

  Hoop of vrees?

  Grijpt Beerschot z'n laatste strohalm of krijgen we een tweestrijd om de titel tussen Beveren en RWDM?

  Volg de belangrijkste wedstrijdfases hier vanaf 20u.

 • Promotion Play-offs

  Speeldag 3 van 10

  Programma:
  Beerschot - SK Beveren
  Lierse - RSCA Futures
  RWDM - Club NXT

  Stand:
  49 RWDM
  46 Beveren
  42 Beerschot
  42 Club NXT
  36 Lierse
  35 RSCA Futures

 • SK BEVEREN

  Mbokani in de basis, Van Damme geschorst

  Wim De Decker voert één wijziging door na de 2-1-winst tegen RWDM: Dieumerci Mbokani start in de plek van Sander Coopman.

  De basiself:
  Reus, Everton, Wuytens, Hrncar, Corryn, Vukotic, Barry, Verstraete, Bateau, Mbokani en Nsimba
  Wisselspelers:
  Brondeel, Tshimanga, Ngom, Hoggas, Ribeiro, Filipovic en Coopman

 • BEERSCHOT

  Tolis terug uit schorsing, Sanusi out

  Bij de Mannekes neemt 'Tolis' Konstantopoulos zijn plaats terug in achteraan na twee schorsingsdagen. Léo Seydoux verhuist daardoor naar de bank.

  Basiself:
  Lathouwers, Van den Bergh, Matthys, Meisl, Baeten, Verlinden, Thorisson, Koshi, Rigo, Sebaoui en Tolis
  Wisselspelers:
  Matijas, Frans, Alhassan, Seydoux, Okyere, Weymans en Van Himbeeck

 • Coach Wieland (BEE)

  "Verwachten fysieke wedstrijd"

  "Net als vorige week en in de heenwedstrijd verwacht ik twee fysieke ploegen. Wij willen vroeg de bal winnen en spelen dynamisch in balbezit.

  Door blessures, maar ook tactische overwegingen ben ik overgeschakeld naar een viermansverdediging."

 • Ryan Sanusi komt even piepen in de spelerstunnel. De aanvoerder van Beerschot is enkele weken out met een enkelblessure.

  Ryan Sanusi komt even piepen in de spelerstunnel. De aanvoerder van Beerschot is enkele weken out met een enkelblessure.

  Ryan Sanusi komt even piepen in de spelerstunnel. De aanvoerder van Beerschot is enkele weken out met een enkelblessure.
 • Coach De Decker (SKB)

  "Niet meer druk dan vorige week"

  "Zowel de spelers als ik hebben graag druk. De overwinning tegen RWDM was leuk meegenomen, maar niet meer dan dat. Het was gewoon een verdiende overwinning.


  De tegenstander van vandaag is moeilijk, net als de bespeelbaarheid van het veld door de regen. Het zijn hier altijd speciale omstandigheden.

  Vooraan heeft de herstelde Mbokani een belangrijke waarde voor de ploeg, zeker in aanvallend opzicht."

 • 20u01 Start van de 1ste helft

 • 01'

  Eric Lambrechts

  De Belgische nummer één van het scheidsrechterskorps is de fluitenier van dienst. 

 • 04'

  Save van Reus

  De eerste kans is voor de thuisploeg. Rigo loodst Baeten door de buitenspelval. De topscorer bij de Mannekes dwingt Reus vanuit een scherpe hoek tot een eerste armveeg.

 • 08'

  Beerschot aan zet

  De Mannekes kamperen in de openingsfase op de Beverse helft. De Leeuwen lijden te snel balverlles bij het uitverdedigen, onder druk van de thuisploeg. 

 • 10'

  Rush van Barry

  De mede-topschutter in de Challenger Pro League zet zich door op zijn linkerflank. De voorzet bereikt geen medemaat.

 • 11'

  Barry net niet

  Nsimba met de lage voorzet. Konstantopoulos verdedigt scherp en voorkomt dat Barry centraal kan besluiten.

 • 15'

  Center Verlinden

  De winger haalt al voor de derde keer de achterlijn. Het is wachten op een paarshemd om op de goede plaats te staan.

 • 17'

  Teruglegger Nsimba mislukt

  De bezoekers verleggen het spel naar de andere kant na een hoekschop. Nsimba probeert de voorzet centraal terug te leggen met het hoofd, maar de bal belandt in de armen van Lathouwers.

 • 19'

  Slechte controle Koshi

  Van den Bergh opent het spel met een splijtende pass. Koshi komt niet tot een doelpoging in de zestien.

 • 22'

  Vrije trap Beveren

  Na een fout van Tolis op Mbokani krijgt geelblauw een vrije trap twee meter voor het halve maantje. Hrncar mikt over en naast.

 • 23'

  Baeten mist kopbal

  Van den Bergh anticipeert goed en breekt uit. Zijn voorzet wordt door Baeten verkeerd geraakt. Even later kopt Thorisson aan de tweede bal naast.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners