© EPA-EFE

EU wil 3,5 miljard euro extra voor wapenleveringen

De Europese Unie wil de lidstaten overtuigen om nog eens 3,5 miljard euro uit te trekken voor het fonds waarmee wapenleveringen aan Oekraïne worden gefinancierd. Dat heeft een Europese functionaris vrijdag laten verstaan.

blg

Sinds het begin van de Russische invasie biedt de EU de lidstaten financiële compensaties voor wapenleveringen aan Oekraïne. Dat gebeurt via de Europese Vredesfaciliteit (EPF), een fonds dat in 2021 in de steigers werd gezet om militaire opleidingsmissies en andere operaties in het kader van het Europees buitenlans beleid te bekostigen.

De EPF startte met een budget van 5,7 miljard euro voor de periode tot 2027, maar het fonds is overbevraagd door de oorlog in Oekraïne. Sinds de start van de oorlog is al 3,6 miljard uitgekeerd voor wapenleveringen aan Kyiv en ook andere operaties elders in de wereld moeten bekostigd worden. Eind vorig jaar kwamen de lidstaten daarom al overeen om 2 miljard euro extra in het EDF te injecteren.

Maar ook dat geld dreigt snel opgesoupeerd te raken. Er ligt immers een voorstel op tafel om dat integrale bedrag aan te boren voor leveringen van munitie aan Oekraïne: 1 miljard euro voor compensaties voor lidstaten die snel munitie uit hun voorraden willen leveren, en 1 miljard euro voor de gemeenschappelijke aankoop van 155mm-granaten. Gehoopt wordt dat de lidstaten daarvoor later deze maand groen licht geven.

Daarom wil de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands en defensiebeleid Josep Borrel voorstellen om nog eens 3,5 miljard euro uit te trekken. “De EPF is het slachtoffer van haar eigen succes”, zo observeerde de functionaris. “We denken dat de tijd rijp is om een verhoging van het budget te overwegen”.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners