Kinderen krijgen een lesje fietsvaardigheid.© RR

Fietsersbond Edegem bestaat 20 jaar: “We lanceren voorstellen, maar het bestuur doet te weinig”

Edegem -

De Fietsersbond Edegem legde in twintig jaar een mooie weg af. Maar er zijn nog uitdagingen: “De oversteekbaarheid van de Prins Boudewijnlaan vormt een probleem. Er moet beter worden geluisterd naar onze voorstellen.”

Filip Spoelders

Fietsersbond Azura, de overkoepelende afdeling van Edegem en enkele buurgemeenten, houdt vrijdag zijn jaarfeest in de Andreas Vesaliusschool. VRT-verkeersman Hajo Beeckman komt praten terwijl de twintigste verjaardag van de lokale Fietsersbond Edegem wordt gevierd.

“Het initiatief om een afdeling op te richten kwam in ons geval van Bart Van der Spiegel uit Kontich. Met zijn jonge afdeling wou hij het voorbeeld geven aan Edegem, Hove en Lint. Eind 2002 werd een vergadering belegd in De Schrans. Daar was een flinke opkomst en we besloten een afdeling op te richten”, vertelt medeoprichter Dirk De Weerdt.

De afdeling organiseert thematische fietstochten.© RR

Aandacht vragen voor veilige fietsinfrastructuur in combinatie met écht fietsplezier zijn enkele van de doelen. “We tonen knelpunten en lanceren voorstellen, maar het bestuur doet hier te weinig en het resultaat op het terrein is mager. Als aandachtspunten denk ik aan fietsen door Fort 5, de kwaliteit van fietsenstallingen en verbeteringen aan binnenwegen”, overloopt Dirk De Weerdt.

Dirk begon met de Fietsersbond Azura, Leo Deleu trad in zijn voetsporen bij de Edegemse afdeling. Het organiseren van thematische fietstochten, scholen helpen met fietsvaardigheidstrainingen en het Dwaallichtjespad toegankelijk maken voor fietsers, dat zijn zowat de realisaties van de Fietsersbond.

De Prins Boudewijnlaan blijft een groot probleem voor de fietsersbond.© Filip Spoelders

Leo ziet nog veel uitdagingen. “Vooral de oversteekbaarheid van de Prins Boudewijnlaan vormt een probleem. Deze gewestweg snijdt dwars door onze gemeente en vormt een barrière voor wie zich te voet of met de fiets verplaatst. Toch wil ons gemeentebestuur zelfs nog niet denken aan een proefopstelling op basis van een onderzocht voorstel dat ik uitwerkte. Er moeten eerst tellingen worden uitgevoerd. Ondertussen blijft dit de dodelijkste weg van onze gemeente. Ook de Mechelsesteenweg is een 2x2 gewestweg waar 70 km/u mag worden gereden. Gelukkig komt daar een plaatselijke oplossing.”

Ook de schoolroutes kunnen beter: “Ik droom ervan dat alle kinderen zelfstandig veilig naar school kunnen stappen en fietsen. Ook schoolstraten dragen daartoe bij. Helaas zijn we in Edegem nog niet verder geraakt dan een autovrij schoolpleintje.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners