© Peter Hilz

Peiling: energiecrisis weerhoudt Belg ervan om te kiezen voor elektrische wagen

Zes op de tien Belgen menen dat de huidige energiecrisis de meerderheid van de Belgische bevolking ervan weerhoudt om over te schakelen op een elektrische wagen. Dat blijkt woensdag uit een enquête van bijstandsorganisatie Europ Assistance België eind vorig jaar bij 1.005 mensen (foutenmarge 3,1 procent). Slechts 36 procent van de bevraagden vindt de overgang naar “100 procent elektrische mobiliteit” tegen 2035 realistisch.

blg

Zowat 4 op de 10 Belgen overwegen de aankoop van een elektrische wagen als hun volgend voertuig. Een lagere prijs voor elektrische wagens en betere laadinfrastructuur zouden hen daarbij over de streep trekken.

Ruim zes op de tien respondenten zijn van mening dat de overheid niet genoeg doet om de overgang naar zachte mobiliteit te financieren. De belangrijkste verwachtingen zijn volgens Europ Assistance financiële steun bij de aankoop (37 procent) en een belastingvermindering (17 procent).

Vier op de tien (39 procent) bevraagden blijken enthousiast over de politieke beslissingen inzake duurzame mobiliteit, zoals de afschaffing van diesel of de toename van het aantal fietspaden. Tegenstanders zitten voornamelijk in de oudere leeftijdsgroep (55-plussers). De meeste ouderen vinden dat er te veel beperkingen zijn.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners