Mehdi Bayat legt zich niet neer bij forfaitnederlaag tegen KV Mechelen: “Onsportieve houding van Charleroi”

Vier maanden na het stopgezette competitieduel tussen Charleroi en KV Mechelen organiseert de Disciplinaire Raad van de Pro League (DRP) vrijdag eindelijk een zitting om de zaak uit te klaren. De Zebra’s zijn niet van plan zich neer te leggen bij een forfaitnederlaag. De Kakkers daarentegen klinken nog steeds zegezeker: “In het reglement is geen bewegingsruimte om een ander oordeel te vellen”, zegt clubadvocaat Thierry Lammar.

Bram Van Vaerenbergh, Diederik Geypen en Ludo Vandewalle

Een versnelde procedure was volgens de DRP niet nodig. Daardoor kijken we, na een eerste zitting die op 16 december werd uitgesteld, nu al vier maanden wekelijks naar een rangschikking waar Charleroi en KV Mechelen één wedstrijd minder hebben gespeeld. Dit terwijl na de wedstrijd al meteen duidelijk leek te zijn dat KV Mechelen die wedstrijd met 0-5 zou winnen.

Het waren namelijk de supporters van Charleroi die uit onvrede met het beleid, bij een 1-0-voorsprong nota bene, door vuurpijlen en tennisballen op het veld te gooien scheidsrechter Christoph Dierick ertoe noopten na drie onderbrekingen het duel in de 67ste minuut definitief stil te leggen. Het leverde een razende Charleroi-baas Mehdi Bayat op, die letterlijk zei: “Een klein deel van de Charleroi-fans vergalt het voor iedereen.”

Vuurpijlen uit het supportersvak van Charleroi zorgden ervoor dat op 12 november Charleroi-KV Mechelen werd stilgelegd© BELGA

Volgens het bondsreglement is de thuisploeg verantwoordelijk en zou de uitploeg, KV Mechelen dus, drie punten moeten krijgen. Charleroi, op dat moment dertiende in de stand, strafte meteen een deel van zijn supporters. Een honderdtal leden van de supportersclub Black & White Storm Ultras waren twee thuis- en drie uitwedstrijden niet welkom. De Pro League kondigde aan dat Charleroi een boete van 50.000 euro zou krijgen van de profliga voor reputatieschade.

Individuen straffen

Na vier maanden zijn de gemoederen uiteraard wat bedaard bij Mehdi Bayat en hij is strijdvaardig. De gewezen bondsvoorzitter legt zich niet langer neer bij een logische forfaitnederlaag voor zijn ploeg. Hij kreeg voldoende tijd om zijn verdediging op te bouwen. Bayat wil bekomen dat zijn club niet gestraft wordt. Hij wil dat de individuen die voor het stilleggen zorgden, worden bestraft. Dus niet langer de verwachte forfaitnederlaag, geldboete en/of wedstrijden achter gesloten deuren.

Kansloos? Niet meteen, want de voorzitter die deze zitting van de DRP voorzit, wil ook in die zin straffen uitdelen. In een tussenbeslissing verwees de DRP immers naar de ‘buitengewone situatie’ omdat de supporters van de winnende ploeg de match onderbraken. Op die manier schaadden ze manifest de club, meende de DRP. Bayat beweert dan weer dat hij er niets kan aan doen, omdat hij geen juridische macht heeft om die supporters hun vuurpijlen te ontnemen.

© BELGA

“Een onsportieve houding van Charleroi”, vinden ze in het Mechelse kamp. Clubadvocaat Thierry Lammar preciseert: “Meneer Bayat heeft na de ongeregeldheden tussen Charleroi en Standard in het seizoen 2015-2016 hemel en aarde bewogen om het reglement te laten aanpassen zoals het nu is. Dat reglement zegt duidelijk dat de scheidsrechter na drie onderbrekingen de wedstrijd definitief dient stop te zetten, en de drie punten naar de niet betrokken partij, in deze KV Mechelen, gaan. Dat Charleroi nu wil vermijden dat de club an sich gesanctioneerd wordt, vinden wij een brug te ver.”

Ook het atypische karakter van deze zaak – Charleroi stond bij de onderbreking in minuut 67 1-0 voor – mag volgens meester Lammar niet meespelen in de uitspraak van de DRP. “Dat de Disciplinaire Raad een ballonnetje opliet om het reglement in de toekomst te veranderen, zodat de aansprakelijkheid bij de eigen fans komt te liggen, begrijpen we. Maar vandaag de dag is er in de reglementering geen bewegingsruimte om een ander oordeel te vellen. De club is, onder welke omstandigheid dan ook, als enige verantwoordelijk voor het gedrag van zijn supporters. Dit is vaststaande rechtspraak, ook van de Belgische voetbalbond (KBVB). We hebben dan ook vertrouwen in de goede afloop.”

Punten nodig

Op het moment van de feiten was Charleroi als dertiende nog in een gevecht gewikkeld om degradatievoetbal te vermijden. Intussen zijn de Zebra’s naar de negende plaats geklommen en hebben ze uitzicht op de Europe play-offs, nog meer als de wedstrijd vanaf minuut 67 bij een 1-0-voorsprong zou hervat worden. Ook in het geval van het volledig herspelen van het duel is er een kans dat ze winnen en er drie punten bij krijgen. KV Mechelen strijdt dan weer tegen de degradatie en in dat geval zijn drie punten uiterst welkom. Dan vergroot de voorsprong op de eerste degradatieplaats van zeven naar tien punten.

De zitting zou oorspronkelijk digitaal doorgaan, maar vindt - op vraag van de advocaten - nu toch fysiek plaats in het nieuwe bondsgebouw in Tubeke. Een Franstalige collega-confrater van Lammar zal de Mechelse zaak pleiten. KV laat zich in deze materie bijstaan door het Brusselse advocatenkantoor Atfield, gespecialiseerd in sportrecht. Een uitspraak wordt in de loop van volgende week verwacht.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners