Twee medewerkers van wat vroeger Pluma was, tot voor kort Ter Beke heette en voortaan als What’s cooking? door het leven gaat.© Ter Beke

Vleesgigant Pluma gaat verder als What’s cooking?: voortaan ook vegetarische charcuterie

Wommelgem -

Ter Beke, één van de meest toonaangevende voedingsbedrijven in België met ook een productievestiging in Wommelgem, viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. De familiale beursgenoteerde groep met hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Lievegem kiest resoluut voor een nieuw hoofdstuk met een vernieuwde strategie én een nieuwe bedrijfsnaam: What’s Cooking? De vleeswarengigant integreert voortaan ook zeer nadrukkelijk vegetarische producten in zijn gamma.

Jan Auman

Ter Beke stelt in België 1.400 mensen tewerk van wie ongeveer 360 in Wommelgem, in de voormalige Pluma-vleeswarenfabriek in het dorpscentrum. De groep maakt in Wommelgem fijne charcuterie waaronder kookhammen, paté en doet de slicing ervan. Straks komen daar wellicht vegetarische varianten bij.

Ter Beke, dat ook hartige snacks en verse gerechten produceert, vindt zichzelf na 75 jaar vakmanschap immers opnieuw uit. Het bedrijf wil gehoor geven aan de vraag van de consumenten en wil een voortrekkersrol opnemen in de verduurzaming van de voedingsindustrie. Om deze belangrijke verschuiving in zijn strategie te onderlijnen zullen alle activiteiten van de groep – waaronder twaalf industriële vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk samen met een aantal verkoopkantoren in diverse Europese landen – worden samengebracht onder de nieuwe naam What’s Cooking? dat ook een nieuw logo zal krijgen.

© Ter Beke

Plantaardig

What’s Cooking? blijft uit twee strategische business units (SBU’s) bestaan: hartig beleg en kant-en-klare maaltijden. Hartig, want de focus ligt niet langer op vlees, maar op klanten verwennen met fijne sneetjes charcuterie, spreads en snacks die steeds vaker plantaardige in de plaats van dierlijke eiwitten zullen bevatten. De unit kant-en-klare maaltijden gaat op zijn beurt met lokale helden verder inzetten op gerechten die populair zijn in de landen waar de groep actief is, en tevens op plantaardige keuzes. Allemaal bereid met de grootste zorg en liefde voor mens en planeet.

Piet Sanders, CEO: “Samen met onze medewerkers zal What’s Cooking? de komende jaren zijn verantwoordelijkheid nemen en zullen we onze rol spelen in de ruimere wereld van hartige voeding. Dag na dag zullen we stappen zetten door innovatie, verbreding van onze portfolio en verduurzaming van de keten. Onze activiteiten richten zich niet alleen op het verder ontwikkelen van een smaakvol en betaalbaar dierlijk, vegetarisch en plantaardig gamma aan hartig fijn beleg en bereid.”

Ter Beke in Waarschoot.© Ter Beke

Recycleerbare verpakkingen

What’s Cooking? wil duurzamer worden in alles wat het doet. Piet Sanders: “Zo willen we tegen 2030 onze uitstoot van broeikasgassen halveren in vergelijking met 2021, 30% minder water verbruiken per ton product (ten opzichte van 2022) en verzekeren dat minimum 15% van onze verkochte producten plantaardig of vegetarisch zijn. Tegen 2025 willen we 100% recycleerbare verpakkingen op de markt brengen en tegen 2024 willen we niet alleen 20% minder voedselverspilling (tegenover 2022) maar ook 100% groene elektriciteit.”

150 miljoen euro investeringen

De voorbije vijf jaar investeerde de groep ruim 135 miljoen euro in onder meer nieuwe productielijnen en energiebesparende maatregelen zoals bijkomende isolatie en warmterecuperatiesystemen. De komende vijf jaar zijn ruim evenveel investeringen voorzien om de nieuwe strategie en duurzaamheidsambities te realiseren: 150 miljoen euro, gespreid over diverse projecten. 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners