Andrea (midden) vond met Greet en Jens de geknipte overnemers voor haar ontbijt- en lunchzaak LIEF.© Leen Van de Sande

Jens en Greet nemen ontbijt- en lunchzaak LIEF in Mechelen over: “Het begon met fantaseren op een familiefeest”

Mechelen -

Ontbijt- en lunchbar LIEF in de Graaf van Egmontstraat in Mechelen heeft opvolging gevonden. Greet en Jens Van Buggenhout nemen de zaak over van Andrea De Smedt, die LIEF zo’n vier jaar geleden uit de grond stampte. “Ik ben heel blij met deze overname. Het is echt de ideale match”, zegt de oprichtster tevreden.

Stijn Van de Sande

Andrea De Smedt (30) richtte LIEF ongeveer vier jaar geleden op. De ontbijt- en lunchzaak in de Graaf van Egmontstraat werd al snel een bekende naam in het Mechelse horecalandschap. Maar begin december besliste Andrea dat het tijd was voor iets anders. Ze lanceerde een oproep om een overnemer te vinden. Daarbij was het belangrijk dat haar opvolger de zaak volgens ongeveer hetzelfde concept zou verderzetten.

Die overnemer heeft Andrea nu gevonden. “Na mijn oproep en het artikel in Gazet van Antwerpen kreeg ik heel veel reacties”, zegt ze. “Uiteindelijk heb ik met een zestiental kandidaten gesproken, maar bij het duo Greet en Jens Van Buggenhout had ik meteen het beste gevoel. We hadden een goede klik en ik voelde dat dit wel eens de ideale match zou kunnen zijn. Dat bleek ook uit de latere gesprekken. Inmiddels lopen ze al enkele weken mee in de zaak en werd dat gevoel alleen maar bevestigd. Ze hebben volledig dezelfde mindset. LIEF is dus zeker in goede handen.”

Jens en Greet zullen niet veel aan het concept van LIEF veranderen.© Leen Van de Sande

Greet Van Buggenhout (51) en haar neef Jens (23) zijn afkomstig uit Kapelle-op-den-Bos. “In het verleden had ik samen met vriendinnen een huiskamerrestaurant en maakte ik deel uit van Homer Goodfood en de wijnbar Xpertvinum in de Mechelse deelgemeente Leest”, zegt Greet. “Hoewel ik oorspronkelijk uit de bankwereld kom, heb ik dus ook al heel wat ervaring in de horeca en ken ik het Mechelse horecalandschap goed. Ik volgde ook een koksopleiding. Door de overname van LIEF zal ik iets minder vaak in de wijnbar te vinden zijn, maar ik blijf wel bij de zaak betrokken.”

Jens ziet met de overname dan weer een droom in vervulling gaan. “Ik wilde al heel lang iets doen in de horeca”, zegt hij. “Ik begon aan een koksopleiding en toen kregen we plots ook de kans om LIEF over te nemen. We zijn daarover beginnen fantaseren op een familiefeest, maar al snel werd het concreet. We stuurden Andrea een berichtje en zo zijn we op een heel natuurlijke manier tot een overeenkomst gekomen. We kunnen nu al meedraaien om de zaak te leren kennen. Die samenwerking verloopt erg goed.”

Focus op lokaal en gezond

“We beginnen de vaste klanten en hun bestellingen stilaan te kennen, dat is leuk”, zeggen Greet en Jens. “De klanten reageren ook allemaal heel tevreden. Ze zijn wel nieuwsgierig en vragen zich af of hun favoriete gerechtjes op de kaart zullen blijven staan. We kunnen hen geruststellen. We zullen hier en daar enkele eigen accenten leggen, maar over het algemeen blijft LIEF zoals de mensen het nu kennen. De focus ligt nog steeds op lokale en gezonde producten. We werken ook met seizoensgebonden producten.”

“Een nieuwe frisse wind zal de zaak zeker goed doen”, zegt Andrea, die op 31 maart definitief afscheid neemt van LIEF. “Nadien ga ik op vakantie en ik heb de handen vol met een verbouwing. Wat ik op professioneel vlak ga doen, weet ik nog niet. Dat ga ik in alle rust uitzoeken. Ik ben alleszins heel blij dat ik precies op dit moment de deur achter me dicht kan trekken. De zaak draait beter dan ooit tevoren en dat is een mooie kers op de taart. Het is een beloning voor al het harde werk van de voorbije jaren.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners