© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Lagere btw op gas en elektriciteit kan naar plenaire Kamer

De Kamercommissie Financiën heeft dinsdag in een tweede lezing het licht op groen gezet voor de btw-verlaging van 21 naar 6 procent op gas en elektriciteit, gekoppeld aan de accijnshervorming, vanaf 1 april. Het voorstel kan nu naar de plenaire vergadering voor de definitieve goedkeuring

blg

De federale regering raakte het enkele weken geleden eens over een reeks energiehervormingen. De btw-verlaging en de daaraan gekoppelde accijnshervorming zaten al langer in de pijplijn. De btw op gas en elektriciteit is al zowat een jaar verlaagd naar 6 procent, maar dat was een “tijdelijke” maatregel om de energiefactuur te drukken. Vanaf 1 april wordt dit tarief dus permanent.

Tegelijkertijd wordt er een accijnshervorming doorgevoerd. Accijnzen zijn minder onderhevig aan prijsschommelingen dan btw. Bovendien maakt het ontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een onderscheid tussen basisverbruik en grootverbruik. Indien de prijzen toch fors zouden stijgen, dan zullen de meeropbrengsten via de accijnzen worden afgetrokken van het basisverbruik.

De hervorming kreeg de voorbije maanden extra politiek gewicht omdat ze het ontslag inluidde van Eva De Bleeker (Open VLD) als staatssecretaris van Begroting. Zij had in de begroting enkel de prijs van de btw-verlaging meegerekend, zonder de opbrengsten uit accijnzen mee te nemen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners