De Antwerpsestraat in Lier.© Chris Van Rompaey

Stadsbestuur houdt leegstaande winkelpanden in het oog om er aan te kopen

Lier -

Om de leegstand in het kernwinkelgebied in Lier te keren, moet de stad Lier zelf winkelpanden opkopen. Dat voorstel lanceerde CD&V maandagavond. “Tot die conclusie zijn we een jaar geleden zelf al gekomen”, reageert burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

Chris Van Rompaey

LEES OOK. CD&V: “Stad moet zelf winkelpanden in Antwerpsestraat opkopen om leegstand tegen te gaan”

Uit een telling van deze krant bleek dat er vorige maand 39 handelspanden in het kernwinkelgebied leegstonden, tien meer dan in april 2022. Het kernwinkelgebied omvat de Antwerpsestraat, de Grote Markt, de Rechtestraat en een deel van de Kartuizersvest. “Het stadsbestuur kwam de voorbije negen jaar met alleen maar flankerende maatregelen, maar daarmee los je de leegstand dus niet op”, zei fractieleider Stijn Coenen (CD&V) maandagavond tijdens de gemeenteraadszitting.

Zijn voorstel dat de stad via haar autonoom gemeentebedrijf zelf panden in de Antwerpsestraat zou moeten opkopen, verraste de meerderheidspartijen N-VA en Open Vld niet. “We waren zelf al veel langer tot die conclusie gekomen, namelijk dat je een rol kan spelen met het autonoom gemeentebedrijf via bijvoorbeeld het verwerven van strategische panden”, zegt burgemeester Rik Verwaest.

“Maar als ik nu heel hard ga roepen dat we panden gaan kopen, dat is jagen met de fanfare op kop. Dan schiet je geen enkel konijn, en het ene konijn dat je dan wel schiet, ga je heel duur betalen. In ieder geval houden we al een tijdje een aantal panden goed in het oog. We focussen hierbij op panden die heel moeilijk te herbestemmen blijken of waarvan het potentieel onderbenut wordt.” (cvr)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners