Burgemeester Rik Verwaest haalt zijn eerste asperge boven.© Joren De Weerdt

Burgemeester en landbouwschepen steken eerste asperges

Lier -

Burgemeester Rik Verwaest (N-VA) en schepen van Landbouw Thierry Suetens (Open Vld) kwamen maandag een handje toesteken op het bedrijf van Bert Vercammen en Charlotte Vanderbeken in het Spreet in Lier. Ze mochten er de eerste asperges van het seizoen ‘steken’.

“Onze ambitie is zeker niet om de grootste aspergeteler te worden, maar we proberen wel de beste en lekkerste asperges te telen. We telen zowel asperges in de serre als asperges buiten. Serreasperges zijn vrij uniek: maar een paar telers in België doen dit. De zonnestralen op de serre zorgen voor een snelle stijging van de grondtemperatuur en we verwarmen nog lichtjes bij via grondverwarming. Daarom hebben we een maand eerder asperges dan de klassieke buitenteelt en kunnen we primeurasperges aanbieden op de veiling en in onze hoevewinkel”, zegt Charlotte Vanderbeken. 

© Joren De Weerdt

“Het oogsten is zeer arbeidsintensief en fysiek zware arbeid. We oogsten de asperges blind. Dat betekent dat we op het gevoel en ervaring met een aspergemes in de grond steken, zonder dat we kunnen zien waar we de asperge afsteken. Asperges steken vraagt daarom de nodige voorzichtigheid en ervaring.”

Toch mochten burgemeester Verwaest en schepen Suetens het even proberen. Het ging Verwaest verrassend goed af, terwijl Suetens voor enkele onverkoopbare asperges zorgde. (cvr)

Ook schepen Suetens onderneemt een poging.© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners