© Oud Zwijndrecht-Oud Burcht- Oud Linkeroever in beeld

Foto uit de ‘A’ doos: 100 jaar Linkeroever

Linkeroever viert in 2023 twee verjaardagen: het werd op 19 maart 1923 ingelijfd bij de stad Antwerpen en vanaf 1983 deel van district Antwerpen.

Mischa Bludts

Eerder bestond het gebied op de linkeroever van de Schelde uit polders, het Vlaams Hoofd - een voormalige vesting - en Sint-Annadorp. Dat laatste was voor sinjoren een populaire plek voor uitstapjes, met mosselrestaurants, het strand (pardon: de plage) en casino’s. De dagtoeristen maakten gebruik van de Sint-Annekesboot.

Begin negentiende eeuw had Napoleon een idee: op Linkeroever een nieuwe stad, Louisville, met een dambordpatroon en lange, rechte straten neerzetten. Waterloo besliste anders, maar vanaf eind jaren 50 van de vorige eeuw kreeg Linkeroever volgens dat concept zijn huidige vorm.

Deze foto werd in 1925 op het Vlaams Hoofd genomen, met links een kruidenierszaak die boter, spek, eieren en conserven verkocht. Centraal staat café de Gouden Leeuw en rechts afspanning/feestzaal De Roos. Een bierwagen van brouwerij Bavaro levert vaten af. En er is nog geen flatgebouw in zicht.