Helena De Bleser en Jen Stratsaert in de nieuwe praktijkruimte. — © Dirk Vertommen
Jen Stratsaert opent Het Kinehuis: “De oorzaak van een klacht aanpakken, is mijn doel”
De geur van pas geverfde muren hangt nog in de nieuwe praktijk. Jen Stratsaert opende begin dit jaar Het Kinehuis in de Wilgenstraat in Mechelen. Na wat verbouwingswerken zijn hij en zijn collega Helena De Bleser helemaal klaar om patiënten te ontvangen. “We vullen elkaar goed aan”, zegt Jen Stratsaert.
Jen Stratsaert heeft al tien jaar ervaring in de kinesitherapie en besliste nu dus zelf een praktijk te openen. “Iedere therapeut heeft eigen ideeën en behandeltechnieken uit verschillende opleidingen. Ik heb mijn theorieën over aandoeningen en de revalidatie ervan. Na het behalen van mijn Master na Master in de manuele therapie aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel, red.), ben ik me blijven bijscholen. Manuele therapie, dry needling en oefentherapie is voor mij een gouden combinatie.”
Die kennis wil Jen in de praktijk brengen in de Wilgenstraat. De praktijkruimte onderging een hele metamorfose. “Helena en ik hebben deze ruimte kunnen overnemen van Erik Van den Bon. Bij Erik ging ik al vier jaar twee halve dagen per week werken. Aangezien hij op pensioen zou gaan, praatten we over een praktijkovername. De accommodatie was wel verouderd en ik zou de hele ruimte moeten verbouwen. Omdat ik in de buurt ben opgegroeid en wel zin had in een nieuwe stap in mijn leven, ben ik er toch op ingegaan. We hebben nogal wat verbouwingswerken gedaan om het helemaal naar onze zin te maken. Nu is de ruimte af met de allernieuwste toestellen en zijn we helemaal vertrokken.”
Dieper graven
Er zijn veel kinesisten in Mechelen. Jen en Helena hebben dan ook hun eigen specialiteit. “Ik wil me onderscheiden in manuele therapie en verder kijken dan enkel het probleem. Een tenniselleboog bijvoorbeeld kan je behandelen, maar je kan ook dieper graven waarom de persoon daar last van heeft. Problemen aan de nek, pols of andere stukken van de keten kunnen aan de basis liggen van deze klacht. Zoeken naar de oorzaak en die dan aanpakken, is dus mijn doel.”
© Dirk Vertommen
“Helena doet meer orthopedie, behandeling na operaties dus. Ze is net afgestudeerd als manueel therapeut en heeft ook de opleiding dry needling achter de rug. Ik ben daarentegen een rasechte manuele therapeut en ben gespecialiseerd in nek- en rugklachten. Op die manier kunnen we veel van elkaar leren en vullen we elkaar goed aan.”
Biopsychosociaal model
Kinesitherapie is zoveel meer dan alleen het behandelen en zoeken naar de oorzaken van een lichamelijk probleem. “Het biopsychosociaal model wordt steeds belangrijker. Stressniveau, voeding en slaappatronen zijn bijvoorbeeld heel belangrijke oorzaken bij rugproblemen. Ik wil multidisciplinair samenwerken en meer zijn dan alleen kinesist. De mentale toestand van een persoon is belangrijk. Hoe gaat het op het werk? Hoe is de thuissituatie? Mijn patiënten kunnen hier hun hart luchten. Ze moeten zich veilig en thuis voelen. Vandaar ook de naam ‘Het Kinehuis’.”
hetkinehuis.be, 015/422425, info@hetkinehuis.be
© Dirk Vertommen
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
“Dit is echt geen verstandige zet”: militair expert over droneaanval op Moskou
Club Brugge staat te koop: Bart Verhaeghe en andere aandeelhouders willen club gedeeltelijk of helemaal verkopen
Brigitta Callens praat voor het eerst over nieuwe liefde Filip: “Een warme family-man”
Waarschuwing voor ‘gehackte’ zonnepanelen: wat is het probleem? En hoe kan je je wapenen?
Olivier Vandecasteele samen met zijn moeder ontvangen door koning Filip
Lewis & Melly: van onehitwonder tot succesvol modebedrijf