© BELGA

Beerschot klopt tienkoppig Lierse na potig streekduel met 0-1

Beerschot heeft voor het eerst dit seizoen kunnen winnen van Lierse. Na een potige wedstrijd wonnen de Mannekes met 0-1 op het Lisp. De thuisploeg speelde meer dan een helft met een man minder na een domme rode kaart voor Daan Vekemans.

Koen Frans

Een maand geleden verschenen er in Lierse – Beerschot maar liefst twintig Belgen aan de aftrap. Een seizoensrecord in het Belgisch profvoetbal. Ook in de derde confrontatie van het seizoen tussen beide teams stonden er 19 Belgen in de basis: elf bij Lierse en acht bij Beerschot. Lierse – Beerschot blijft zo het meest Belgische streekduel in ons profvoetbal. En de vele Belgen duwden meteen vol het gaspedaal in. In een intense openingsfase was de eerste grote kans voor de bezoekers. Thuisdoelman De Smet devieerde een prima poging van Thórisson tegen de binnenkant van de paal. Niet veel later kreeg Seydoux in een luchtduel in de zestien van Lierse de een elleboog vol in het aangezicht. Scheidsrechter Bram Van Driessche zag er geen overtreding en dus ook geen penalty in. Na een kwartier stak ook Lierse de neus eens aan het venster. Het schot van Tabekou werd afgeweerd door Matthys.

Beerschot was voor de pauze voetballend de betere ploeg en creëerde ook de betere kansen. Aanvoerder Van den Bergh trapte de grootste kans van erg dichtbij in het zijnet. Het is niet dat er voor de thuisploeg geen mogelijkheden lagen. Lierse speelde het op de counter gewoon vaak niet goed uit. In het slot van de eerste helft werd de partij potiger, met veel overtredingen langs beide kanten. Op slag van rust gingen de poppen aan het dansen. Daan Vekemans kreeg rechtstreeks rood na een tackle met hoge intensiteit op Van den Bergh. Een terechte beslissing, maar in een voorafgaande fase ging ook Beerschotspeler Andi Koshi op drieste wijze een grondduel aan met De Schrijver en dus voelden de spelers van de thuisploeg zich benadeeld door scheidsrechter Van Driessche. Halfweg stond het nog 0-0.

© BELGA

LEES OOK. ONS OORDEEL. Vekemans de schlemiel bij Lierse, eerste doelpunt in meer dan een maand voor matchwinnaar Baeten

Baeten matchwinnaar

Tien minuten na de pauze brak Thibo Baeten de ban voor de bezoekers. De Kielse topschutter duwde een prima voorzet van Verlinden in één tijd hoog in doel: 0-1. Beerschot had nadien controle over de partij, zonder veel grote kansen af te dwingen. Van den Bergh knikte wel nog een uitstekend aangesneden vrijschop van Matthys naast. Lierse probeerde op de tegenaanval af en toe nog eens tot aan het doel van Lathouwers te geraken, maar de laatste pass was telkens niet goed.

Tien minuten voor tijd voelde Lierse zich andermaal in de steek gelaten door scheidsrechter Van Driesssche. Hij zag geen strafschopfout in een onorthodoxe tussenkomst van doelman Lathouwers op invaller Aske Sampers. Op de tegenaanval liet Thórisson dé kans liggen om Lierse de doodsteek te geven. De IJslander knalde een open doelkans op doelman De Smet. Maar het ene doelpunt van Baeten volstond voor de bezoekers uiteindelijk voor de zege. Beerschot klimt in de stand opnieuw naar de derde plaats en volgt nu op zeven punten van leider RWDM. Lierse blijft hangen op de vijfde plek.

    In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

    Aangeboden door onze partners