LAB Sint-Amands, Klimaan cvso en schepen van Klimaat en Milieu Anne De Ron stellen hun zonneproject voor.© Wannes Dupon

LAB Sint-Amands en Klimaan zetten eerste duurzame zonneproject op poten in Puurs-Sint-Amands

Sint-Amands -

De secundaire school LAB in Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) heeft een belangrijke stap gezet richting meer energie-onafhankelijkheid. De school zal samen met energiecoöperatie Klimaan honderd zonnepanelen plaatsen op het dak. “We zijn een mooi voorbeeld van een bijna-energieneutrale school. Dat is de toekomst”, zegt Kristien Bruggeman, directrice van LAB Sint-Amands.

WD

Een primeur voor de gemeente Puurs-Sint-Amands.: vanaf juli start de plaatsing van honderd zonnepanelen op het dak van LAB. De school werkt daarvoor samen met energiecoöperatie Klimaan, die instaat voor de installatie en de financiering van het zonnedak.

Kristien Bruggeman, directrice van LAB, is fier dat de school een nieuwe stap zet richting duurzame energie. “Als school van de toekomst wil LAB Sint-Amands op alle mogelijke manieren bouwen aan de toekomst van zijn leerlingen en van de wereld waarin zij leven. Onze schoolgebouwen zijn bijna energie-neutraal en op ons dak is er een zee van ruimte om zonnepanelen te plaatsen”, zegt ze.

Aandelen

Het is de bedoeling dat er 40.000 euro wordt ingezameld voor dit project. “Burgers kunnen mee investeren in dit duurzaam project door aandelen te kopen. Zij kunnen dan op hun beurt gebruikmaken van de energie die wordt opgewekt tijdens de zomervakantie. Dan is de school toch gesloten”, vertelt technisch adviseur Stefan De Maeyer.

Het zonneproject creëert niet alleen een meerwaarde voor het milieu, maar ook voor de school, de investeerders en buurtbewoners. Ook kersvers schepen van Milieu en Klimaat Anne De Ron (CD&V) juicht dit initiatief toe. “We hopen dat dit andere organisaties inspireert. Dit kadert volledig binnen het klimaatbeleid dat we als gemeente willen uitdragen. Met acties als deze wordt alweer een steen verlegd”, zegt ze.

Klimaan is een bekende speler in het hergebruiken van duurzame energie. Zo voerden ze al zonne-energieprojecten uit in Bonheiden, Boortmeerbeek, Sint-Katelijne-Waver en Mechelen. Goed voor een totaal van 1,5 megawattpiek.(wd)

Op 23 maart om 20u nodigt Klimaan iedereen uit voor een infosessie over dit project. Meer info is te vinden via de website lab.klimaan.be

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners