De toegang naar de vijfde en zesde verdieping van de parkeergarage is hermetisch afgesloten.© Sven Van Haezendonck

Bovenste verdiepingen van Mechelse Centerparking hermetisch afgesloten: “Om hangjongeren te weren”

Mechelen -

Parkeerbedrijf Indigo heeft de twee bovenste verdiepingen van de Centerparking in hartje Mechelen hermetisch afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. De parkeergarage trekt minder parkeerders omdat ze in autoluw gebied ligt en verwaarloosd is. Al komen er wel nog heel wat bezoekers over de vloer die niet op zoek zijn naar parking en voor overlast zorgen. Ondertussen lopen er gesprekken over de toekomst van het complex.

Sven Van Haezendonck

De Centerparking in de Blauwhondstraat was ooit een druk gebruikte parkeertoren bij shoppers. Sinds de invoering van de autoluwe binnenstad geraakte de parking in de vergetelheid en verloor ze uiteindelijk haar rol als rotatieparking. “De verdiepingen liepen niet meer vol”, zegt Philippe Vranckx, general manager bij Indigo.

Geen kortparkeren meer

Na de uitbreiding van het autoluw gebied op de IJzerenleen is de parkeergarage bovendien amper nog bereikbaar. “We gaan mee in de wensen van de stad omdat we geloven in het gevoerde parkeerbeleid. Ook al is het voor ons financieel-technisch geen goede zaak om kortparkeerders te weren. Vandaag parkeren in de Centerparking bijna uitsluitend nog handelaars en bewoners”, legt de topman van Indigo uit.

De parkeergarage is - zacht uitgedrukt - niet bepaald het best onderhouden gebouw in Mechelen. Het complex groeide uit tot een stadskanker, een doorn in het oog ook van het stadsbestuur. Alhoewel de dakverdieping uitzicht biedt op een van de mooiste panorama’s in de binnenstad, met centraal uiteraard de Sint-Romboutskathedraal.

De dakverdieping, met prachtig uitzicht over de Mechelse binnenstad, is niet meer toegankelijk.© Sven Van Haezendonck

Het gebouw is erg verloederd, zoals hier in de trappenhal.© Sven Van Haezendonck

“Er was voor de dakverdieping ooit een aanvraag om er een zomerbar te organiseren”, zegt Philippe Vranckx. Dat zal er hoogstwaarschijnlijk nooit nog van komen, want zowel de vijfde als de zesde verdieping zijn ondertussen afgesloten met hekken.

Ook met de lift kan je de bovenste verdiepingen niet meer bereiken. “We hebben dat gedaan om hangjongeren te weren en overlast te voorkomen. Ze werden gebruikt voor doeleinden die we liever niet hadden. Om die reden hebben we beslist om de parking daar te beveiligen”, legt Vranckx uit. Abonnees maken ook melding van daklozen en ‘bezoekers’ die er hun gevoeg kwamen doen.

“Duidelijk dat er iets moet gebeuren”

Het hele gebouw oogt al jaren verloederd en de situatie verbetert er niet op. “Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren, maar daar staan wij aan de zijlijn”, zegt Philippe Vranckx. Indigo huurt het gebouw. “Over de toekomst van het gebouw voeren we gesprekken met de stad. Het is haar wil om op termijn iets te doen met de site en de stad moedigt ons aan”, reageert eigenaar Philippe Moorkens.

De lift oogt vuil en ligt er geregeld ook vies bij.© Sven Van Haezendonck

Veel details wil hij daarover niet kwijt. “Het is voorbarig om daar vandaag al iets over te vertellen”, zegt Moorkens. De staat en het uitzicht van het gebouw zijn vandaag een rem op de ontwikkeling van de buurt. “Het gebouw is wat het is. Het is indertijd vergund.”

In het gebouw is ook een buurtsupermarkt van Smatch gevestigd, maar ook daar is een opfrissing meer dan welgekomen. De Louis Delhaize Group heeft naar verluidt interesse om te investeren in een nieuw concept, naar het voorbeeld van de vestiging die het bedrijf recent opende in parking Keerdok.

LEES OOK. Vertrouwde gezichten uit vroegere Match openen nieuwe Louis Delhaize: “Ik ben zo blij dat ik niet uitkijk naar mijn vervroegd pensioen”

Hekwerk en een poort sluiten op de vierde verdieping de toegang naar de bovenliggende verdiepingen af.© Sven Van Haezendonck

De toegangsdeur naar de vijfde verdieping is afgesloten met hekwerk.© Sven Van Haezendonck

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners