© BELGA

Advocaat Belgische staat: “Verbod op naaktfouilles moet ingetrokken worden”

De beslissing van de Brusselse kortgedingrechter die de dagelijkse naaktfouilles verbood voor de beschuldigden op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016, moet hervormd worden. Dat heeft de advocaat van de Belgische overheid vrijdag gepleit voor het Brusselse hof van beroep.

redBron: Belga

Volgens de kortgedingrechter vormden die dagelijkse naaktfouilles een vernederende behandeling en waren ze dus in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, omdat ze dagelijks en systematisch plaatsvinden en te verwachten valt dat ze gedurende het hele, maandenlange proces zullen plaatsvinden. Bovendien leken ze volgens de kortgedingrechter niet gerechtvaardigd in het licht van alle andere veiligheidsmaatregelen rond het proces, en toonde de overheid niet aan op welke manier de verschillende beschuldigden een bedreiging vormen.

LEES OOK. Hij ontsnapt aan de naaktfouille, maar toch is hij de man die op het terreurproces écht in zijn blootje staat

De advocaat van de Belgische staat, meester Bernard Renson, is het daar niet mee eens. “Dit is een proces dat op alle vlakken alle gekende proporties overschrijdt”, zei de advocaat. “Omwille van de feiten die behandeld worden, omwille van het aantal slachtoffers, de mediabelangstelling, de persoonlijkheid van de beschuldigden. Dat proces moet in maximale veiligheidsomstandigheden kunnen verlopen. De politie moet kunnen vermijden dat de beschuldigden ontsnappen, en kunnen vermijden dat magistraten, jury, en publiek het doelwit worden van wraakacties.”

Het OCAD heeft het dreigingsniveau voor de zittingen van het proces en het transport van de beschuldigden bepaald op 3, het op één na hoogste, aldus de advocaat. “In die omstandigheden wordt de beschuldigden een riem aangedaan voor de handboeien, een kogelwerende vest, en een blinddoek, en ondergaan ze een naaktfouille. Die fouille wordt met het grootste respect uitgevoerd, door een beperkt aantal politiemensen, en gebeurt in twee delen, zonder enig fysiek contact.”

Gerechtvaardigde fouilles

Meester Renson wees er ook op dat naaktfouilles op zich niet illegaal zijn: “Ze kunnen nodig zijn om veiligheid te garanderen en misdrijven te voorkomen. Ze zijn ook voorzien door de Wet op het Politieambt, als de politie iemand naar de cel brengt. Hier worden ze dagelijks naar de cel in het Justitia-gebouw gebracht. Een naaktfouille is de enige manier om na te gaan of de beschuldigden geen gevaarlijk voorwerp bij hebben dat niet uit metaal gemaakt is, zoals een mes dat gemaakt is uit een tandenborstel of een brillenpoot.”

“Het potentieel gevaar komt bij elke overbrenging, elk transport terug”, ging de advocaat verder. “Er wordt dan ook dagelijks een evaluatie gemaakt over de noodzakelijkheid van de maatregelen. Daarbij wordt rekening gehouden met de persoonlijkheid van de verdachte, de feiten waarvoor hij terechtstaat, zijn gerechtelijk verleden, en informatie van interne en externe bronnen. Alleen al de feiten waarvan ze verdacht worden en hun gerechtelijk verleden is reden genoeg om die naaktfouilles te rechtvaardigen, en dat zijn elementen die niet zullen veranderen, zodat de naaktfouilles ook gerechtvaardigd blijven.”

Dat de fouilles dagelijks plaatsvinden, betekent niet dat ze ‘systematisch’ gebeuren, aldus de advocaat: “Er is niet één beslissing genomen die voor de duur van het hele proces geldt, maar zolang de dreiging en het risico dezelfde blijven, blijven ook de veiligheidsmaatregelen dezelfde.”

De andere veiligheidsmaatregelen, in de gevangenis van Haren en op de Justitia-site waar het assisenproces plaatsvindt, maken de naaktfouilles ook niet overbodig of nutteloos, klonk het nog: “Alle veiligheidsmaatregelen beantwoorden aan specifieke veiligheidsnoden.”

LEES OOK. “Ik kan toch geen kalasjnikov verstoppen in mijn slip”: rechter moet oordelen of dagelijkse naaktfouille in terreurproces wettelijk is

LEES OOK. Terreurschade aangeven, dat mag niet in het Nederlands: consternatie nadat slachtoffers gevraagd wordt documenten te vertalen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners